Fra Stonewall til Pride

På Oslo Pride fredag 26. juni inviterer Skeiv Verden Oslo og Viken til panelsamtale om Stonewall-opptøyene og dagens Black Lives Matter-bevegelsen.

Publisert Sist oppdatert

Vi er inne i den siste uka i Pride-måneden juni, som ender med digital parade og paradeshow lørdag 27. juni. Men før den tid er det nok av skeivt innhold du kan delta på.

Oslo Pride har laget seg base på det gamle Deichmanske bibliotek og derfra arrangeres en rekke arrangementer hele uka. Arrangementene strømmes via VIERLIVE og kan oppleves på nett der du måtte befinne deg.

Program fredag 26. juni:

Skeivt bokbad med Henrik Øxnevad

Henrik Øxnevad.

OsloMet inviterer til skeivt bokbad kl. 11med den kritikerroste debutanten Henrik Øxnevad, som har utgitt en roman hvor ambisjonen har vært å skrive frem hele personer med LHBT+-legning. Romanen handler om Erik som går på videregående og som har to kjærester, en gutt og en jente. I Eriks liv flyter seksualitet og tabugrenser sammen, over hverandre og i hverandre, i en brytningstid for samfunnets forventninger om normalitet. Vibeke Horn, mangfoldsansvarlig ved OsloMet, samtaler med forfatteren om boken. Bokbadet vil være tilgjengelig frem til midnatt.

Info: Skeivt bokbad med Henrik Øxnevad

Martine Næss Johansen om «the ladies of Llangollen»

Litteraturhuset feirer pride 2020 med digitale miniforedrag om skeiv kultur! I dette foredraget kl. 12 forteller Martine Næss Johansen om de historiske kvinnene Eleanor Butler og Sarah Ponsonby, som ofte kalles «the ladies of Llangollen».

Info: Feirer pride, mangfold og kjærlighet

Panelsamtale: The first Pride was a RIOT!

Skeiv Verden Oslo og Viken inviterer til en panelsamtale kl. 17 om begynnelsen på Pride, og den pågående Black Lives Matter-bevegelsen, mer spesifikt om hvordan Pride/Stonewall-opprøret var et produkt av lignende omstendigheter vi har i dag, og hvorfor det er viktig at den skeive bevegelsen står sammen mot undertrykkelsen av black rights & life.

Ordstyrer: Stina Ihle Amankwah Jobber i Minotenk som rådgiver med bosted i Bergen. Der er hun ansvarlig for panelsamtaler, workshops og innspillsmøter, samtidig som hun jobber med en bok om retorikk og vold. Hun har en bachelor i internasjonal og europeisk jus med fokus på menneskerettigheter og er spesielt opptatt av dialog og språkets rolle i konflikt og radikalisering. Hun er interessert i og jobber med gruppedynamikk og konstruksjon av identitet gjennom sosiale felleskap, og demokratisk deltakelse som forebyggingsstrategi mot radikalisering.

Paneldeltakere:

Lara Okafor (De/Dem pronomen) er en ikke-binær informatikk masterstudent som har tilsammen circa 5 års organisasjonserfaring med verv i Skeivt Studentforum, Skeiv Verden Oslo & Viken og Interfem Norge. De er opptatt av hvordan store systemer (som klasse, sexisme, funkofobi og rasisme) henger sammen. På grunn av dette er de særlig opptatt av avskaffelse av politi, militæret, og fengsler og hvordan verden kan se ut hvis man prioriterer ressurser på å støtte marginaliserte folk heller enn å straffe og bruke vold mot dem.

Guro Jabulisile Sibeko Forfatter, SLAM!poet og samfunnsdebattant. Hun har vært aktiv i kampen mot rasisme, homofobi og misogyny i en årrekke og er aktuell med boka "Rasismens poetikk", en saklig, mild innføring i rasisme og antirasistisk arbeid ispedd usaklig, rasende poesi.

Stephen Adom Er daglig leder i Skeiv Verden Oslo og Viken. Har hatt noen verv i det frivillige organisasjonslivet i en årrekke som blant annet leder i Skeivt Studentforum, nestleder i Skeiv Verden Oslo og Akershus, aktiv frivillig i Union of Nigerian Nationals Norway, og flere studentforeninger. Interessefeltene hans er blant annet politikk innen kjønns- og seksualitetsmangfold, med fokus på normkritikk, antirasisme og interseksjonell inkluderingsarbeid, kompetansehevning av LHBTQIA+ tematikk i samfunnet og skape møteplasser for skeive.

Info: Panelsamtale: The first Pride was a RIOT!

Regnbuemesse

Kl. 17 inviterer Kirken på pride og Oslo domkirke til Regnbuemesse for å feire mangfold og skeiv kjærlighet i kirken.

Sara Moss-Fongen, preken Valborg Orset Stene, liturg Geir Wiknes – prest i Elverum Jane-Victorius Bonsaksen – student på TF Katrin Wiegman – prest i Hamar Marcus André Berg, orgel

Gudstjenesten er åpen for inntil 200 personer og strømmes også på Oslo domkirkes Facebook-side og på YouTube.

Info: kirken.no

Skeive sosialisters spørrelek

Kl. 19 er det klart for spørrelek. Vet du hvor mange på Stortinget som er skeive? Hvor lenge London Pub har vært i drift? Det vet ikke Solveig Skaugvoll Foss eller Elin Espmark Wibe heller. Så de laget heller en spørrelek om ting de kan, slik som skeiv musikk, de få filmene fra 00-tallet der jenter kysser hverandre, og noe tilfeldig skeiv historie de har klamra seg til! Bli med!

Info: Skeive sosialisters spørrelek

Powered by Labrador CMS