OL-byens første Vinterpride

Fra 21. til 24. februar skal Lillehammer introduseres for dragshow, skeiv kunst, filmer, sexkurs og regnbuemesse, og ikke minst få oppleve byens første pride-parade.

Publisert Sist oppdatert
– Med filmer, foredrag, workshop, utstillinger og teater vil Vinterpride Lillehammer øke kunnskap og forståelse om normbryting for kjønn og seksualitet, forteller nestleder i FRI Innlandet, Hildegunn Hodne.

Pridegeneral Kjell-Gunnar Nilsen ble inspirert av suksessen til Bygdepride i Ørsta/Volda, og nå får Lillehammer sine fire første skeive festivaldager. FRI Innlandet slår på stortromma når de inviterer til historiens første Vinterpride. Her er noen av høydepunktene i programmet:

Foredrag, Pride Art og drag

Vinterpride starter torsdag 21. februar med skidag i Hafjell Alpinsenter i Øyer et kvarters kjøretur nord for Lillehammer Her blir det konkurranser og premier for beste tid, kjørestil og kostyme og House of Divas lager show i bakken.

I Fabrikken i Lillehammer sentrum holder forfatteren og filologen Kristin Fridtun foredrag om språk og kjønn/seksualitet klokka 13. En time senere har Marion Arntzen foredrag samme sted om «Prinsesse Ivar», om sin nye bok om barn og kjønnsidentitet som hun har skrevet sammen med Mona Renolen. Arntzen driver Stiftelsen Stensveen – trygg i eget uttrykk sammen med ektemannen Harald Sundby. Klokka 16 blir det nytt foredrag. Der temaet er «50 år med skeiv historie på Fabrikken ved faglig leder ved Skeivt arkiv, Hannah Gillow Kloster.

Klokka 17 åpner Pride Art på Fabrikken, en salgsutstilling spesiallaget for festivalen, med både keramikk, glasskunst, maleri og billedkunst.

Klokka 19 blir Vinterpride offisielt åpnet på Stortorget med appeller, heising av regnbueflagget og musikk. En time senere underholder House of Divas på Toppen Bar i øverste etasje i Mølla Hotell, som er Vinterprides offisielle vorspiel-bar.

Klokka 20 inviterer Lillehammer kino til «Bohemian Rhapsody Sing-along».

Klokka 22 er det klart for Afterski på nattklubben i 2. etasje på utestedet Nikkers med åpningsshow med House of Divas klokka 23 og festen fortsetter utover natta med DJ Kimmy.

Regnbuemesse og sex

Fredag 22. februar starter med foredrag av Sara Lund/ Claes Schmidt: «Fra Mann til Menneske!» i Lillehammer kino klokka 12. Schmidt e ble kjent som Sara Lund da han valgte å gå ut offentlig med sin transidentitet i 2003. I Norge er SaraClaes best kjent fra tv serien «Jentene på Toten» (2010). Nå er han nominert til Årets Talare 2018 i Sverige.

Klokka 16 har Walter Heidkamp i Helseutvalget workshop i åpenhet og sikker sex på Clarion Collection Hotel Hammer.

En time senere er det Regnbuemesse i Lillehammer kirke, og Pride-O-Rama med Skeiv Ungdom på Plan B for alle under 30 år. På Pride-O-Rama blir det blant annet Skeiv Sexhåndbok Live, speed friending og skeiv femkamp.

Om kvelden inviterer House of Divas til dragbingo på Felix Pub & Scene klokka 21. Senere blir Pride Party som åpner med konsert med artisten Tina Singh på samme sted.

Parade og neonparty

Lørdag 23. februar er den store paradedagen. Fra klokka ti er det vorspiel og frokost på Fabrikken, som selvfølgelig serverer bobler. Paraderuta er Fabrikken – Løkkegata – Storgata – Søndre park, og starter klokka 12. Etter paraden er det samling i Søndre park, hvor det blir appeller og taler, show og musikk. På scenen blir det en real Melodi Grand Prix-fest med Tom Hugo, KEiiNo og Erlend Bratland.

Går vi ut ifra Bufdirs tall, så bor det minst 4500 skeive i Innlandet, men mange lever skjult. Holdninger som henger igjen fra gammelt av, er det største problemet.

Hildegunn Hodne

Klokka 15 går artisten Tom Hugo på scenen på Café Stift. Kanskje får vi høre «Det er Du», som var med i MGP i 2013, radiohitten «Better Than Me» og «I like, I like, I like» som han deltok med i MGP i fjor.

Klokka 17 går teppet opp for teaterforestillingen «Ingen er homo i 2. divisjon» på Lillehammer kino. Klokka 22 har House of Divas dragshow på Brenneriet og etterpå blir det neonparty med Tina Singh. Her blir det glow sticks, neonlys, ansiktsmaling, pulserende rytmer og skikkelig pride-stemning.

Søndag 24. februar er siste dag i årets Vinterpride og avsluttes med felles brunsj på Fabrikken og mingling med House of Divas.

Vinterpride er et samarbeid mellom FRI Innlandet, Skeiv ungdom, Storsveen ressurssenter, Lillehammer kommune ved kultursjefen, næringssjefen, kinosjefen, biblioteksjefen og sjefen for teater og kultur, i tillegg til Oppland fylkeskommune ved fylkesordføreren.

Fullt program og info:

Vinterpride Lillehammer 2019 på Facebook og foreningenfri.no/fri-innlandet

Powered by Labrador CMS