På 1950- og begynnelsen av 1960-tallet fikk Maria Callas status i tabloidene som en monsterdiva som plutselig avbrøt forestillinger, angrep impresarioer og forsøkte å forgifte sine rivalinner.

Primadonna på privaten

Den nye franske dokumentarfilmen «Maria by Callas» gir et sjeldent innblikk i homoikonets dramatiske liv på og utenfor operascenen.

Publisert Sist oppdatert

Maria Callas (1973 – 1977) var dramatisk koloratursopran med en relativt kort karriere, kun 18 år, likevel regnes hun som en av operahistoriens største personligheter og sangere. Dirigenten og komponisten Leonard Bernstein beskrev hennes artistiske prestasjoner som «operaens bibel» – og hun er fortsatt en av den klassiske musikkens mestselgende sangere.

I den nye franske dokumentarfilmen «Maria by Callas», har regissør Tom Volfs satt sammen restaurert arkivmateriale og funnet private lydopptak der superstjernen selv forteller om livet sitt. Vi får også se utdrag fra konserter i operahus verden over. I «Maria By Callas» vises hennes mest kjente arier fra operaene «Norma», «La Traviata», «Carmen» og «Tosca». Men filmen handler også om forholdet til forretningsmannen Aristotle Onassis som fortsatte etter at han giftet seg med Jackie Kennedy. Trekantdramaet var en av favoritt-temaene for datidas internasjonale tabloider.

Umiddelbar suksess

Maria Callas ble født som Sophia Cecelia Kalos i New York. Tretten år gammel flyttet hun til Hellas sammen med mor og søster og vokste opp der. Hun debuterte som Santuzza i operaen «Cavalleria Rusticana» i Athen i 1947 som 16-åring, men da hun kom til Italia og maestro Serafin innviet henne i bel canto-stilen, fikk hun umiddelbare suksess. Og etter at hun som reserve i løpet av elleve dager lærte seg Elviras rolle i Bellinis «I Puritani», ble suksessforestillingen på La Fenice i Venezia i 1949 hennes definitive inngangsbillett til operascener verden over.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS