Selma Lagerlöf (t v) hadde et livslangt forhold til den seks år eldre forfatteren Sophie Elkan, som rundt århundreskiftet 1900 var en populær forfatter. Hun testamenterte alt til Selma da hun døde i 1921.

Selmas kvinner

Da hennes 42 000 brev ble gjort tilgjengelig for offentligheten, ble myten om den pripne jomfruen knust for alltid. Hun elsket kvinner. Og hun levde det ut. Selma Lagerlöf var slett ingen skjult, lidende lesbe.

Publisert Sist oppdatert

Få forfattere har vært så feiret i eget land som Selma Lagerlöf ble mens hun levde. Hun var både første kvinne og første svenske som fikk Nobelprisen i litteratur, og den første kvinne som ble innvalgt i eksklusive Svenska Akademin, som deler ut Nobelprisen. Da hun døde, var det landesorg og begravelsen ble overført direkte i radio.

De viktigste bøkene hennes har alltid vært i trykk, og hun blir fortsatt lest. Hun har solgt over fire millioner bøker bare i Sverige – og er den mest utlånte nobelprisvinner på svenske biblioteker. I 1992 ble hun første kvinne på en svensk pengeseddel (tjuekroningen), og i år feires 150-årsjubileet hennes med 200 kronersmynt i sølv og en i gull pålydende 2 000 kroner.

Men i mange tiår var ikke svenske litteraturforskere interesserte i hennes forfatterskap. Datidas mannlige litteraturforskere mente at Lagerlöf var passé og dessuten folkelesning(!). Dessuten hadde hun et image som skremmer vannet av menn: Selma var lærerinne da hun debuterte, og bøkene hennes er ofte preget av en metafysisk kristentro, de bærer lite preg av sosialrealisme. Men det frykteligste av alt var nok at hun døde uten å ha vært gift. (Lite var mindre prestisjefremmende enn å forske på ei dau lærerinnejomfru ...) Livet hennes var derfor ei lukka bok ingen av dem gadd å åpne.

3 300 BREV TIL SOPHIE

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS