Sport

Russlands største kvinnelige tennisspiller står fram som lesbisk

Tennisstjernen Daria Kasatkina (25) åpner seg i et nytt intervju. Hun kritiserer hjemlandets holdninger mot homofile.

Etter å ha kommet ut, la Daria Kasatkina (t.v) ut et bilde av seg selv med kjæresten, skøyteløper Natalia Zabiiako, på Instagram. Zabiiako er fra Estland og konkurrerer nå for Canada i kunstløp.
Publisert Sist oppdatert

Russlands høyest rangerte kvinnelige tennisspiller, Daria Kasatkina, forteller at hun er i et forhold med kunstløper Natalia Zabilako. Hun går også hardt ut mot Russlands homopropagandalover og homofobiske holdninger i landet.

Kasatkina fortalte at hun er lesbisk i et intervju med bloggeren Vitja Kratsjenko på YouTube. Der langet hun også ut mot de mange utfordringene det russiske skeive miljøet utsettes for. Kasatkina sa blant annet at hun aldri vil være i stand til å holde hender med kjæresten i hjemlandet.

«Denne forestillingen om at noen ønsker å være homofil eller bli det, er latterlig. Jeg tror det ikke er noe enklere i denne verden enn å være hetero», sa Kasatkina.

«Seriøst, hvis det er et valg, ville ingen valgt å være homofil. Hvorfor gjøre livet ditt vanskeligere, spesielt i Russland? Hva er vitsen?»

Daria Kasatkina under Wimbledonturneringen i 2016.

Inspirert av russisk fotballspiller

I tillegg til å være rangert som Russlands beste spiller, er Kasatkina rangert som nummer 12 i verden. Hun kom til semifinalen i French Open i sommer, som er hennes største prestasjon som idrettsutøver.

Kasatkina forteller i intervjuet at hun ble inspirert til å komme ut av den russiske fotballspilleren Nadya Karpova. I juni ble Karpova den første russiske landslagsspilleren til å stå fram som homoseksuell.

«Jeg er glad på hennes vegne, og også på vegne av andre. Ikke bare har Nadja hjulpet seg selv ved å komme ut, og ved å løfte børen av seg selv, hun har også hjulpet andre», sa Kasatkina.

«Da jeg hørte nyheten om Kasatkina, kunne jeg ikke tro det. Jeg ble så stolt. Jeg var i ekstase og hoppet rundt i leiligheten», sier Karpova, ifølge The Guardian.

«Det er viktig for yngre mennesker å ha rollemodeller som er som dem selv. De skal se at det ikke er noe galt med dem. Timingen er veldig symbolsk, for nå skjer det mange vanvittige ting i Russland.»

Kan bli verre

Homofili ble avkriminalisert i Russland i 1993. Siden den gang har myndighetens forhold til den skeive befolkningen kjølnet. I 2013 vedtok landet en lov om «homofil propaganda", som har blitt brukt til å forfølge skeive i landet.

Senest i juni varslet russiske politikere at de ville gå enda lenger i forbudet, som foreløpig kun angår for mindreårige. Det nye lovforslaget vil gjøre det ulovlig å formidle informasjon om lhbt+ til voksne, og det trues med opptil 1,5 millioner kroner i bøter.

Den skeive rettighetsorganisasjonen ILGA-Europe rangerer Russland som et av de verste landene i Europa for skeive, kun slått av Azerbaijan og Tyrkia.

Powered by Labrador CMS