Homofonien

Julestemning med godt blanda kor

Homofonien er klar til å synge julen inn på Sagene Festivitetshus og alle hjerter gleder seg. Lørdag holder de korets første julekonsert på flere år.

Det er alltid innlevelse når Homofonien synger, enten det er forberedelse til julekonsert, deltar i korkonkurranser, i bryllup eller under Oslo Pride.
Publisert Sist oppdatert

Elin Hoverud (46) har har vært med i koret siden 2008 og ledet det siden i vår.

Lang fartstid er felles for mange av de som utgjør landets eldste skeive blandakor. Homofonien ble startet i 1990 og holder alltid døra åpen for nye medlemmer.

– Hvem kan være med i Homofonien?

– Vi har opptaksprøve. Man må ikke være solist eller ha masse erfaring, ikke engang kunne lese noter, sier Elin.

– Men, man bør helst være skeiv og kunne treffe toner. Det er ikke slik at det ikke er lov å være hetero altså, legger hun til.

– Men man ville kanskje følt seg litt ensom på en måte...

Anne Lene Jørgensen og Elin Hoverud har lang fartstid i blandakoret Homofonien. Øvingene i et klasserom på Oslo Met går mot slutten og på lørdag trår koret til med en høytidelig julekonsert i Sagene Festivitetshus.

Jula starter på seinsommeren

– Vi startet på julerepertoaret i august, forteller Anne Lene Jørgensen (50).

– Eller, det er rettere å si at vi begynte å øve på «vintersanger», for å spare litt på julestemninga. Men den kom i oktober, for da hadde vi et seminar der vi fikk øvd mye.

Anne Lene er emneleder og har ansvar for musikkutvalg og manus sammen med dirigenten og et utvalg fra koret. Det er viktig at sangene passer korets stemmer, både i klang og rekkevidde.

– Alle kan komme med ønsker og så ser vi på mulige arrangementer. Vi har jo fire ulike stemmer i bunn og innimellom synger vi både åtte og ni stemt, dersom det er overtoner, sier Elin.

Alt i alt teller Homofonien et førtitall sangere, fra unge voksne til i 60-årene.

Denne kvelden har hoveddelen av dem møtt opp i øvingslokalet i Pilestredet, der de siste forberedelsene til årets julekonsert foregår.

Homofonien er et blandakor, men noen ganger må sangerne deles for å få koreografien til å sitte.

Tradisjonell julestemning

Det er noen år siden koret sist hadde julekonsert.

– Vi var helt klare og hadde et flott utvalg sanger innøvd i 2021, forteller Anne Lene.

– Det ble ikke noe av, så vi har ikke hatt julekonsert siden 2019.

– Hvilke melodier og tekster byr dere på i år?

– Egentlig tenkte vi at vi skulle smelle igang med det samme repertoaret, for det kunne vi godt og tenkte bare skulle bare finpusses. Men vi har fått åtte nye medlemmer og for dem var ingenting kjent. Vi må ha fin klang og dynamikk på stemmene, så noen sanger er tatt bort, andre lagt til, sier Elin.

– Kanskje har det litt med at vi har en dirigent som også vil sette sitt preg på konserten, ikke bare overta noe ferdig, funderer Anne Lene.

Homofonien dirigeres for tiden av Stefan Ibsen Zlatanos, korets faste pianist. Han er en erfaren arrangør og har rykket opp på taburetten fordi Inger Stølen Runde, som har holdt i taktstokken siden 2012, er ute i permisjon.

Sangerne i Homofonien har ikke stor plass å boltre seg på i klasserommet de har fått låne fram mot julekonserten. Men stemmene øves både store og rommelige.

En skeiv vri

– Vi skal ha noen fantastiske overstemmer på sopranen til "Deilig er jorden", forteller Elin.

Den høytidsstemte sangen er et fast innslag. Men det er plass til litt mer løsslupne variasjoner også.

– Vi har jo noen tekstforfattere i koret, så vi har selvsagt noen sanger med litt mer skeiv vri. «Klokker i det fjerne» har vært med så lenge jeg har vært med, sier Anne Lene.

Korets variant av teksten til «It´s beginning to look a lot like Christmas» er mer kreativ enn orginalen. Det samme gjelder et par andre numre.

– Og så er konserten på Sagene Festivitetshus, så det er gøy. Det blir litt artigheter i pausen, med litt loddsalg og litt bar, opplyser Anne Lene.

– Her blir det gløgg, med og uten, sier Elin.

– Vi har vært der før, og det er et veldig fint sted å ha en julekonsert. Der kan vi gjøre det litt til vårt, pynte selv og sånn.

– Er hele konserten veldig julete eller er det like mye party?

– Vi skal ha full høytidsstemning. Med gøy. Det er mye engelske og svenske tradisjonelle julemelodier, med original tekst.

– Ja, det er ikke noe ray ray liksom, understreker Elin.

Det blir det egentlig ikke på London Pub heller. Homofonien holder alltid en minikonsert på London Pub første tirsdag etter hovedkonserten. Men litt annerledes pleier det å være.

– Det er en akapellavariant, på en liten scene. Det er intimt, men julefølelsen er stor, sier Elin.

I år kan den som ikke kommer seg til Sagene Festiviteshus på lørdag 9. desember altså stille på London Pub på tirsdag 12. desember.

– Det er juleavslutning for koret også, så det pleier å være god stemning, sier Anne Lene.

På scenen i Sagene festivitetshus vil innsatsen komme til sin rett når Homofonien, støttet av fullt band, trår til med tradisjonelle julesanger-og noen litt mer kreative tekster.

 

Powered by Labrador CMS