Urix

Alarmerende økning i arrestasjoner og rettsforfølgelse av lhbt-personer i 2023

ILGA-rapporten «Our Identities Under Arrest» avdekker en alarmerende økning i antallet pågripelser og rettsforfølgelser av lhbt-personer i verden.

Fra ILGA-rapporten «Our Identities Under Arrest».
Fra ILGA-rapporten «Our Identities Under Arrest».
Publisert

Sammenlignet med tidligere år har The International Lesbian, Gay Bisexual, Trans, and Intersex Association (ILGA) funnet at det er en økning i pågripelser av lhbt-personer i 2023.

Ikke bare det, men studien slår fast at politiovergrep og dårlig behandling av fanger skjer i nesten alle dokumenterte pågripelser av lhbt-personer. Ifølge rapporten «Our Identities Under Arrest», som ble publisert november, kriminaliserer 63 FN-medlemsstater skeive personer.

Den påpeker også at spesielt Uganda har fått svært strenge sanksjoner etter innføringen av Anti-Homosexuality Act. Selv om antallet stater som kriminaliserer likekjønnede handlinger jevnt har avtatt de siste tiårene, som Singapore, Cookøyene og Mauritius som alle avkriminaliserte likekjønnede forhold i år, har antallet pågripelser av lhbt-personer knyttet til kjønnsuttrykk eller frivillige seksuelle handlinger sett en alvorlig økning.

ILGA bemerker imidlertid at det faktiske antallet tilfeller kan være høyere.

I rapporten har ILGA gått gjennom over 1000 tilfeller av pågripelser og rettsforfølgelser av over to tiår. Rapporten peker spesielt på alarmerende trender i land som Afghanistan, Ghana, Indonesia, Etiopia, Kuwait, Nigeria og Uganda.

«Land som generelt anses som 'trygge' har sett plutselige endringer med relativt kort varsel», sier forskningskonsulent Kellyn Botha i en pressemelding.

«Økende hatprat mot kjønns- og seksualitetsmangfold, enten det kommer fra politiske aktører, religiøse og samfunnsledere, og med medias medvirkning, blir jevnlig til aksjoner eller organiserte kampanjer, hvor varighet, omfang og vold ikke kan forutsies», sier Botha.

I mellomtiden har land som Burkina Faso, Burundi, Komorene, Den demokratiske republikken Kongo, Ekvatorial-Guinea, Jordan, Libya, Maldivene og Papua Ny-Guinea sett svært få pågripelser av lhbt-personer de siste årene, men det har vært en økning siden 2021.

Mens land som Kenya, Tanzania, Nigeria og Senegal har forsøkt å utvide eksisterende lovgivning, har andre som land Irak, Niger og Mali gjort nye forsøk på å kriminalisere lhbt-samfunnet.

 

 

Powered by Labrador CMS