Pride

– Det er ingenting vi ønsker oss mer enn å invitere til parade

– Men sikkerheten til publikum kommer først. Oslo Pride har ikke tatt en endelig avgjørelse ennå, sier Oslo Pride-leder Inger Kristin Haugsevje.

– Det er ingenting vi ønsker oss mer enn å invitere til parade, men sikkerheten til publikum kommer først, sier Oslo Pride-leder Inger Kristin Haugsevje.
Publisert Sist oppdatert

Oslo Pride-leder Inger Kristin var i helgen på Island og deltok på Reykjavik Pride, hvor Oslo Pride var representert først i paraden og holdt appell.

– Det var en fantastisk opplevelse. Jeg opplevde folk som veldig respektfulle, men samtidig usikre. Usikre på hvordan de skulle møte oss i Oslo Pride, på bakgrunn av terroren vi har opplevd. Det var en blanding av mye kjærlighet og samtidig frykt.

I appellen la Haugsevje vekt på samhold.

– Et angrep på en av oss er et angrep på oss alle. Jeg snakket om hva jeg har lært av Kim Friele. Det ene er at de av som er privilegert, må stå opp for de som ikke har samme mulighet. Friele var jo lesbisk, og kunne derfor snakke om homoseksualitet uten å frykte de represaliene som homoseksuelle menn fryktet. Hun snakket på vegne av dem. Der har vi mye å lære av Kim. Da tenker jeg på det å snakke om spesielt rasisme og transfobi.

Haugsevje sier at Kim Friele også lærte henne at vi ikke kan hvile på laurbærene.

– Vi må ikke ta rettigheter for gitt. Terroren utenfor London Pub var en påminnelse om nettopp ikke å hvile på laurbærene.

København Pride

13. til 21. august går København Pride av stabelen. Der skal også Oslo Pride gå først i paraden. København Pride fokuserer på urettferdighet globalt og lokalt, og derfor er Oslo Pride invitert til å lede paraden til minne om terrorangrepet i juni. Ifølge arrangørene er det en hyllest til de som mistet livet og ble skadet i skytingen utenfor London Pub i Oslo.

– De nordiske Pride-festivalene føler at terroren også rammet dem. Når jeg på Reykjavik Pride sa at et angrep på en av oss, er et angrep på oss alle, så ga det gjenklang. Terroren kunne skjedd hvor som helst, mot hvem som helst. Det er godt å se at det internasjonale Pride-nettverket står sammen i solidaritet, sier Haugsevje til Blikk.

Terroren utenfor London pub førte til at Oslo Pride måtte avlyse paraden og lørdagen i Pride Park. Hva det har kostet i kroner og øre for Oslo Pride er uvisst.

– Vi mistet omsettingen den lørdagen i Pride Park, som jo er den viktigste dagen under hele Oslo Pride. Men hva det vil si rent økonomisk vet vi ikke ennå. Det må vi komme tilbake til, sier Haugsevje.

Hva skjer så med den avlyste paraden? Er den utsatt, eller må vi vente til neste sommer?

– Det er ingenting vi ønsker oss mer enn å invitere til parade, men sikkerheten til publikum kommer først. Oslo Pride har ikke tatt en endelig avgjørelse ennå. Vi forholder oss til politiets anbefalinger, og når terrornivået, ifølge politiet, er så høyt som det er, så er det ikke mulig å planlegge det praktiske på nåværende tidspunkt, sier Inger Kristin Haugsevje til Blikk.

København Pride går av stabelen 13. til 21. august.

Powered by Labrador CMS