Skeive rettigheter

– Å bli skutt etter gjør noe med oss

De skeive organisasjonene ser tilbake på året som har gått. – Etter at vi for alvor fikk kjent på kroppen at vi er et terrormål, har jeg vært opptatt av 25. juni, sier Inger Kristin Haugsevje, styremedlem i Støttegruppa 25. juni.

Inger Kristin Haugsevje, styremedlem i Støttegruppa 25. juni.
Publisert Sist oppdatert

Støttegruppa 25. juni ble opprettet etter terroren mot det skeive miljøet i 2022. Gruppa er en støttegruppe for berørte og pårørende, og nå i forkant av rettssakene bistår de medlemmene og skolerer dem rundt hva som kan ventes rundt en rettsak.

– Vi må snakke om hva som faktisk skjedde, hva som antakelig var motivet til gjerningspersonen og at dette var en terroraksjon rettet mot skeive som har hatt store konsekvenser utover de livene den tok den natten. At storsamfunnet kalte dette en «barskyting», og justisministeren måtte presses til å anerkjenne hva dette egentlig handlet om - terror - viser hvor stor illusjonen om at skeive er likestilt med ikke-skeive er. Vi er en minoritet, vi opplever minoritetsstress, vi opplever redsel for at noen skal hate oss, vi opplever hatkriminalitet og vi er et terrormål. Når vi opplever å bli skutt etter, gjør det noe med oss som jeg tror det er umulig å forstå for folk som ikke tilhører en terrorutsatt minoritet, sier Inger Kristin Haugsevje, styremedlem i Støttegruppa 25. juni.

Hun savnet en tydelig stemme i saken om 25. juni som kunne samle skeive.

– Jeg skulle ønske vi hadde en sint, gammel lesbe på Geilo som kunne ringe ned i hovedstaden å sette oss på plass. Men det var et lysglimt våren 2023 da Oslo Pride, Fri og Støttegruppa 25. juni arrangerte felles pressetreff for å kommentere lekkasjene fra rapporten til Evalueringsutvalget etter 25. juni. Da følte jeg at den skeive bevegelsen stod samlet, klarte å fordele arbeidsoppgavene mellom oss på riktig måte slik at vi kunne nå ut med et sterkt budskap. Jeg husker jeg fikk grøsninger nedover ryggen da Espen Evjenth, leder i Støttegruppa 25. juni, i et møte tidligere på dagen nærmest tordnet da han sa at han var forbanna, og at han ikke kunne la være å kommentere de opplysningene som var lekket til NRK. På pressekonferansen satte han ord på en følelse vi alle hadde gått og kjent på i nesten et år: «Jeg er sint, for dette ser ut til at kunne vært unngått!», sier Haugsevje.

– Hvor står kampene i 2024?

– I 2024 som i alle år står alltid kampen først og fremst om å holde sammen som skeiv bevegelse. Samle oss om det vi er enige om, og ikke henge oss opp i de sakene vi er uenige om. Det er haterne og terroristene som vinner på at vi krangler internt, ikke oss selv. Vi kan ikke hvile på laurbærene som Kim pleide å si. Vi må stå samlet opp mot majoriteten for å beholde de rettighetene folk før oss har kjempet så hardt for. I 2024 skal vi ha rettssaken mot terroristen Matapour. Den kan vi ikke la gå forbi i stillhet. Vi må tvinge majoritetssamfunnet til å anerkjenne hva slags ugjerning som ble gjort, hvem den var rett mot. Det er ikke sånn at det å være skeive er bare glam og glitter, selv ikke i 2023. Og hendelsen i 2022 var ikke en «barskyting», og det var ikke «bare» to liv som gikk tapt - en hel generasjon unge skeive fikk tryggheten sin revet vekk under føttene på seg, og konsekvensene av det kommer til å prege oss i mange år fremover.

 

Powered by Labrador CMS