Urix

«Jeg er en fascistisk homofob»

Statsminister Benjamin Netanyahu koalisjonsregjering ryster grunnvollen i Israels selverklærte status som Midtøstens skeive paradis.

Leder av det høyreekstreme partiet Religious Zionism, Bezaled Smotrich, sier at han er en stolt homofob i lekket opptak fra den statskringkastingen KAN.
Publisert

Ultraortodokse og høyrepopulistiske politikere i Benjamin Netanyahus regjering, skaper frykt for at Israel også blir mindre liberalt for skeive statsborgere.

Mandag 16. januar lekket den nasjonale allmennkringkastingen KAN, et opptak der Bezalel Smotrich, finansminister og nestleder av Israels parlament Knesset, sier at han er en fascistisk homofob: «Jeg er en fascistisk homofob, men jeg er en mann av mitt ord», og la også til: «Jeg vil ikke steine homofile, og du vil ikke mate meg med reker». (Skalldyr, som reker, kamskjell og hummer, eller fisk som ål, er forbudt mat for jøder. Red.anm.)

Selv om statsminister Netanyahu har forsikret at hans regjering vil videreføre Israels lhbti+ politikk, er Smotrich som er leder av det høyreekstreme partiet Religious Zionism, en av flere regjeringsmedlemmer fra den religiøse sionistblokka som ifølge jta.org, vekker bekymringer i Israels skeive miljøer.

Vil forby Pride-parader

Amichai Chikli som er minister for diasporasaker og minister for sosial likestilling, har uttalt at regnbueflagget er antisionistisk, og at den årlige Pride-paraden er vulgær.

Leder av Noam-partiet og nyinnsatt statssekretær med ansvar for «jødisk identitet», Avi Maoz, har tatt til orde for konverteringsterapi og forbud mot Pride-parader. Lhbt-organisasjonen Aguda omtaler Maoz’ utnevnelse som et nytt lavmål: «Han arbeider i all hovedsak ut ifra en fiksering på å frata lhbt-samfunnet deres rettigheter og å rettferdiggjøre hat mot skeive».

Tel Aviv er rangert som en av de mest lhbt+ vennlige byene i verden med hundretusener av skeive som valfarter til den årlige Pride Paraden.

Kan nekte skeive

Hila Peer, styreleder for Aguda - The Association for LGBTQ Equality in Israel, som er en skeivt orientert menneskerettighetsorganisasjon, uttaler til jta.org at «Størstedelen av det homofile miljøet i Israel føler seg veldig utrygge.»

Ifølge organisasjonen vil forslaget fra blant annet landets første nasjonale misjonsminister, Orit Strock, om å endre antidiskrimineringsloven svekke minoriteters rettigheter. Forslaget innebærer at alle tjenesteytere fra barberere til leger, på religiøst grunnlag, kan reservere seg mot å ta imot lhbt+ personer.

Utrygt rettsvern

Høyesterett har vært en viktig garantist for lhbt+ personers rettsvern i landet. Koalisjonsregjeringens nye forslag om en rettsreform, vil i praksis innebære at Knesset kan overprøve høyesterettsavgjørelser. Ifølge jta.org bidrar det også til å skape utrygghet for skeive. Om reformen vedtas, svekkes Høyesterett som ankeinstans for lhbt+ befolkningen.

Det er stor uenighet om Israel kan regnes som «homomekka», men landet har sammenlignet med øvrige land i Midtøsten, hatt en liberal lhbt-politikk. I 1988 ble samkjønnet sex avkriminalisert. Selv om det fortsatt ikke er mulig å gifte seg i Israel, anerkjenner staten samkjønnet ekteskap inngått i andre land, og skeive er beskyttet mot diskriminering både sivilt og militært.

Avi Maoz (t v), nyinnsatt statssekretær med ansvar for «jødisk identitet» i Benjamin Netanyahu (t h) sin regjering, vil ha konverteringsterapi og forbud mot Pride-parader.

Homofil leder

Samtidig skal Israels nasjonalforsamling for første gang ledes av en åpent homofil politiker. Amir Ohana tilhører regjeringspartiet Likud. Ohana ble valgt til leder av Knesset rett før Netanyahu-regjering ble tatt i ed på slutten av 2022.

I 2019 ble Ohana Israels første homofile minister da Netanyahu ba ham om å bli justisminister. Den nye svært høyredreide koalisjonsregjeringen har Netanyahu fått på plass ved å søke støtte hos ytterliggående nasjonalistiske og ortodokse partier. Valget av homofile Amir Ohana som leder av Knesset, blir av enkelte sett på som et forsøk på å stilne noe av kritikken.

Powered by Labrador CMS