Urix 

Angriper likekjønnede foreldrepar

Den italienske høyreorientert regjeringen begrenser rettighetene til likekjønnede foreldrepar ved å nekte å dem å oppføre begge parter som foreldre på barnets fødselsattest.

I juni 2023 begynte den italienske byen Padova å slette lesbiske mødres for- og etternavn fra fødselsattestene til barna deres etter at ny lovgivning ble vedtatt av Georgia Melonis regjering. Siden Italia ikke anerkjenner ekteskap av samme kjønn, og anser surrogati som ulovlig, må par av samme kjønn ty til sivile søksmål for lovlig å bli foreldre.
I juni 2023 begynte den italienske byen Padova å slette lesbiske mødres for- og etternavn fra fødselsattestene til barna deres etter at ny lovgivning ble vedtatt av Georgia Melonis regjering. Siden Italia ikke anerkjenner ekteskap av samme kjønn, og anser surrogati som ulovlig, må par av samme kjønn ty til sivile søksmål for lovlig å bli foreldre.
Publisert Sist oppdatert

Ifølge pinknews.com har flere lesbiske barnefamilier opplevd at medmor har blitt fjernet fra barnas fødselsattest. I byen Padova i nordøstlige Italia har 27 familier fått beskjed fra lokale myndigheter om at medmor vil miste foreldreretten. Det berører til sammen 33 barn.

Forelder uten juridisk rettigheter vil kunne møte store byråkratiske problemer inkludert risikoen for å miste barnet hvis den registrerte forelderen dør eller parforholdet bryter sammen. Det berører også hverdagslivet til likekjønnede foreldrepar fordi forelderen uten omsorgsrett må ha tillatelse for blant annet å hente barnet på skolen og ved bruk av offentlige tjenester.

Rettigheter

Siden 2016 har skeive italienere kunnet inngå partnerskap som har gitt nesten alle rettigheter som ekteskapet rommer. Året etter anerkjente italiensk Høyesterett et lesbisk ekteskap inngått i utlandet. Men i 2018 avgjorde kassasjonsdomstolen, som er Italias høyeste domstol, at ekteskap inngått i utlandet ikke vil bli anerkjent i Italia.

I mars 2023 lanserte Italia Viva-politikeren og parlamentsmedlemmet Ivan Scalfarotto et lovforslag om å legalisere ekteskap av samme kjønn. Forslaget fikk først støtte fra sentrum-høyre som tradisjonelt har vært imot likekjønnede ekteskap, men støtten ble senere trukket tilbake.

Lovgivende vakuum

Parene som nå har fått fjernet medmor fra fødselsattesten eller beskjed om at det kommer til å skje, er par som har fått barn ved kunstig befruktning i utlandet og registrert begge som foreldre på fødselsattesten. Det er altså bare den biologiske moren som nå får omsorgsretten. Når det gjelder likekjønnede foreldrepar med menn må en av mennene registrere seg som den juridiske forelderen. Andre parten mister alle rettigheter. 

I Italia er det ingen krav til at det er kun biologiske foreldre som kan bli registrert på fødselsattesten. Den politiske venstresiden støtter retten til likekjønnede foreldreskap, og i byer hvor de har styrt lesbiske og homofile par kunnet registrere seg som foreldre.

I tillegg har foreldrene brukt domstolene som har avgjort flere enkeltsaker i foreldrenes favør.

Skeive har i utgangspunktet ikke lov å adoptere barn, ifølge loven er det bare heterofile par som kan adoptere barn. Men en bestemmelse i adopsjonslovgivningen har gjort det mulig for stebarn-adopsjon for likekjønnede foreldrepar.

Rundskriv

Det er den nye regjeringen med den høyreorienterte statsministeren Giorgia Meloni som nå går løs på skeive foreldres rettigheter. Anti-lhbt+politikk og vern om den tradisjonelle familien var Melonis merkevare da hun kom til makta i 2022.

I mars 2023 formulerte innenriksdepartementet et rundskriv som forbyr statlige organer å registrere par av samme kjønn på fødselsattesten.

Ifølge lgbtqnation.com sendte Melonis regjering rundskrivet ut samme uke som det italienske senatet avviste et forslag fra EU-kommisjonen om å innføre et standardisert europeisk foreldreskapsbevis som vil anerkjenne foreldre av samme kjønn.

Rundskrivet førte til massive protester, og i Milano samlet demonstranter seg på Piazza della Scala i Milano for «Hands Off Our Sons and Daughters»-demonstrasjonen organisert av lhbt+-organisasjoner og politiske allierte da lokale myndigheter ble beordret til å slutte å registrere barna til par av samme kjønn.

Rammer også barna

Rundskrivet rammer ikke bare foreldrene, forbudet rammer også barnas rettigheter.

"Barn ender opp med å ha begrenset tilgang til viktige tjenester og fordeler, som helsetjenester, arv og barnebidrag," sier Angelo Schillaci, jusprofessor ved Sapienza-universitetet i Roma til BBC

Schillaci peker på at det er en absurd situasjon der staten ved å kun anerkjenne én forelder usynliggjør den andre forelderen.

«For øyeblikket er det bare én forelder som er anerkjent ved lov, den andre er et spøkelse. I det virkelige liv leker foreldre og barn sammen, lager mat sammen, driver med sport og drar på ferie sammen. Men på papiret er de fra hverandre, staten ser dem ikke. Det er en paradoksal situasjon.»

 

Powered by Labrador CMS