Masseskytingen

Lederen av Aps homonettverk krever at justisministeren griper inn

Jon Reidar Øyan, leder i Arbeiderpartiets homonettverk, etterlyser fortgang i politiets evaluering etter 25. juni.

Jon Reidar Øyan.
Publisert Sist oppdatert

To menn ble skutt og drept, og mange skadet av Zaniar Matapour som angrep festende mennesker med maskinpistol utenfor London pub og Per på hjørnet i Oslo natt til 25. juni.

Politiet mener det var Oslo Pride og det skeive miljøet som var målet for handlingene den 25. juni. Det er ventet at et betydelig antall personer som må regnes som skadelidte, kommer til å fremme sivile krav.

I ettertid har de 177 som er identifisert som kvalifisert for voldsoffererstatning, i liten grad fått tilbud om hjelp fra det offentlige. Nylig kom nyheten om at Lagmannsretten har behandlet 36 anker der Oslo tingrett hadde avslått begjæring om bistandsadvokat, og omgjort tingrettens avslag. I 35 av dem hadde vedkommende vært på eller nær London pub.

Kort tid etter skytingen natt til lørdag 25. juni varslet Politidirektoratet at håndteringen skal evalueres. Men siden har det vært stille. Nå krever lederen av Aps homonettverk og bystyrepolitiker, Jon Reidar Øyan, at justisministeren tar grep.

«Jeg reagerer veldig sterkt på at evalueringen er utsatt. Det blir for svakt, og rett og slett provoserende å skylde på ferieavvikling som grunn for at de ikke har fått satt ned utvalget og laget mandat til de som skal evaluere terroren i Oslo 25. juni», sier leder av Aps homonettverk og Oslo-politiker Jon Reidar Øyan til VG.

Øyan mener det er flere problemstillinger politiet må svare for.

«Jeg forventer at politi og PST i sin evaluering kommer med gode forklaringer på hvorfor terroristen var inne til bekymringssamtale i mai i år, men ikke ble fulgt med på i etterkant av denne samtalen?» spør Øyan, og legger til at politimyndighetene er helt avhengig av at befolkningen har tillit til dem.

«For å bevare den tilliten må de svare godt på mine og mange andres spørsmål», sier Øyan til VG.

Powered by Labrador CMS