Skeiv Verden 

– Vi er redde

– Våre medlemmer er er redde for å delta i årets Pride-markeringer. Politiet har ennå ikke kontaktet oss for å orientere om sikkerhetstiltakene for å trygge oss, og nå er det bare to uker til Oslo Pride starter, sier Hanne Lyseth, generalsekretær Skeiv Verden.

– Vi vil ha en uforbeholden unnskyldning fra justisminister Mehl. Det er hun som har det øverste ansvaret, sier Hanne Lyseth, generalsekretær Skeiv Verden.
Publisert

 

Skeiv Verden er sjokkert over funnene i rapporten som avdekker alvorlig svikt i håndteringen av terrortrusselen og kommunikasjonen med det skeive miljøet før og etter terrorangrepet 25. juni. 

- Rapporten tegner et tydelig bilde av hvordan manglende kompetanse og innsikt om skeive og dårlig kommunikasjon har ført til at en av de alvorligste hathandlinger mot skeive ikke ble forhindret, sier Hanne Lyseth, generalsekretær Skeiv Verden. 

– Håndteringen av terrorangrepet har ført til en varig utrygghet for vår målgruppe, og Skeiv Verden har ennå ikke blitt kontaktet av politiet slik de har gjort tidligere, for å fortelle om årets sikkerhetsopplegg. Nå er det bare to uker før Oslo Pride starter, og dette er igjen «to little, too late», sier Lyseth.  

Møte med Mehl 

– Det er viktig for oss at tiltakene som gjøres ikke fører til at vår målgruppe bli mistenkeliggjort eller utsatt for profilering ved skeive arrangementer som Pride, på grunn av deres etniske eller religiøse tilhørighet. Skeive med minoritetsbakgrunn har ofte liten tillit til politiet og autoritetspersonell på grunn av erfaringer fra hjemlandet, og den systemiske rasismen, som dessverre fortsatt er et problem i politiet. Vi krever derfor å bli inkludert i dialogen for å unngå negativ effekt for skeive med minoritetsbakgrunn, sier Lyseth som forteller at de først nå er blitt invitert til et møte med justisminister Mehl førstkommende tirsdag. 

– Men det burde hun ha gjort for lenge siden. Vi tror møtet kommer fordi det nå brenner under føttene hennes. Vi vil ha en uforbeholden unnskyldning fra justisminister Mehl. Det er hun som har det øverste ansvaret. Vi synes det var feil person som ble sendt ut for å ta ansvaret for alle feilene som er begått. Beate Gangås var ikke PST-sjef da det skjedde, men Mehl var justisminister da terroren skjedde, sier Lyseth. 

Ignorant og nedverdigende

 – Skeiv Verdens målgruppe har mange medlemmer med høyt minoritetsstress som har fått en ytterligere belastning ved å måtte forsøke å håndtere det store traumet og sorgen etter angrepet, sier Lyseth.

 Hun er sjokkert over at Bhatthis Facebook-oppdatering med et brennende pride-flagg ikke var sterk nok indikator på en tydelig terrortrussel mot skeive.

 – Vi i de skeive organisasjonene har lenge visst om en økt terrortrussel, økt trakassering og hat mot skeive, så det virker både ignorant og nedverdigende at det først nå blir tatt på alvor av politiet, PST og justisministeren.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS