Religion

«Vær stolt og stå fram med den legning du har»

Under regnbuemessen i Nidarosdomen sist helg ble det det sunget en helt spesiell salme.

Journalist og teolog Ole-Einar Andersen.
Publisert Sist oppdatert

Salmen, som er skrevet av av journalist og teolog Ole-Einar Andersen og med melodi komponert av Henning Sommerro, hadde trans og kjærlighet som tema.

I salmen benevnes Gud som «hen», og tekstlinjene lyder blant annet: «Ja, mangfoldets gud byr opp til dans og rocker og valser med queer og trans».

«Til skeive som sliter er Guds melding klar: Vær stolt og stå fram med den legning du har», lyder en annen linje.

«Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger, men jeg vet også at det er noen som har reagert veldig negativt. Også er det veldig stas at jeg har fått med meg komponist Henning Sommerro på dette her. Det gir jo det hele et skikkelig løft», sier Ole-Einar Andersen til Adresseavisa.

At denne salmen skulle synges i Nidarosdomen opplevdes nesten uvirkelig. Samtidig som han er glad for det, understreker han at han synes de var modige som lot det skje.

«Da de sa ja til dette ble jeg overrasket, og veldig glad. Jeg synes det er modig gjort med tanke på teksten, det står respekt av det.»

Guds ubetingede kjærlighet

De siste årene har han skrevet flere salmer.

«Tekstene har handlet mye om Guds nåde, Guds ubetingede kjærlighet – ubegrenset for alle uansett hvem du er, hvilken sosial status eller seksuell legning du har», sier han til nidarosdomen.no.

Da det begynte å nærme seg Pride, tenkte han at det var på tide å skrive en konkret salme rettet mot det.

«Dels fordi jeg følte et behov for at kirka, ikke bare Den norske kirke, men også Metodistkirken jeg selv tilhører, har en trist historie med tanke på homofili. Den kristne kirke har påført mange mennesker skam og lidelse.»

For Andersen er salmen et oppgjør med det.

«Med salmen vil jeg si til de skeive at du er akseptert, inkludert og velkommen akkurat som den du er. Og at det er en viktig del av evangeliet vi tror på.»

Streit som ei flaggstang

Han fatter ikke hvordan det går an å bruke Bibelen som et argument mot å anerkjenne homofil kjærlighet. For ham bunner det også i et soleklart teologisk standpunkt, basert på bibelforståelse og gudsbilde.

«Å ikke anerkjenne homofil kjærlighet strider mot mitt Guds-bilde. For meg er det umulig at den Gud vi kaller en kjærlig Gud skal fordømme ekte kjærlighet mellom to mennesker, selv om de tilfeldigvis er av samme kjønn.»

Med salmen ønsker han å bidra til både å rette opp i urett som er begått, og samtidig fastslå at dette er det eneste bærekraftige teologiske standpunkt.

«Selv er jeg hetero og streit som ei flaggstang, men det hindrer meg ikke å ha et ekte engasjement for uretten kirka har begått og fortelle alle skeive at døra er åpen for dem!»

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS