– Lhbt-personert som bor på steder dominert av konservative, trenger å høre stemmen til oss som mener noe annet, og at vi argumenter solid og bibelteologisk for vårt syn, sier Kristin Gunleiksrud Raaum, leder i Kirkerådet.

Kirkas kvantesprang

For ti år siden begynte Kristin Gunleiksrud Raaum å jobbe for at homofile skulle kunne vies i kirka. Nå får lederen i Kirkerådet også oppleve at kirka får sitt eget lhbt-utvalg.

Publisert Sist oppdatert

Det foregår en revolusjon i kirka, og den har tatt kvantesprang de siste årene når det gjelder hvordan den behandler lhbt-temaet. På Kirkerådets møtet 14. september ble det vedtatt å opprette et eget lhbt-utvalg for å bedre situasjonen for ansatte og frivillige med lhbt-identitet i kirka.

– Vi trenger å bygge kompetanse og bevissthet om lhbt-temaet, både når det gjelder arbeidsgiverspørsmål og det å kunne håndtere henvendelser om lhbt. For eksempel når det ringer noen som vil gifte seg. Da er det viktig at den som svarer hos kirka ikke automatisk går ut i fra at man vil gifte seg med noen av motsatt kjønn, og helles spør den gifteklare om navnet på den vedkommende ønsker å gifte seg med. Det samme gjelder om noen skal døpe barnet sitt. At man da ikke skal ta det for gitt at barnet har en far og mor, men heller spør hva foreldrene til barnet heter, sier Kristin Gunleiksrud Raaum (57), som er leder av Kirkerådet i Den norske kirke, og generalsekretær i Norske kirkeakademier.

Lite motstand i kirka

Det nye lhbt-utvalget oppnevnes med inntil sju medlemmer med ulik lhbt-identitet, ulik alderssammensetning og geografisk tilhørighet, og både Bispemøtet og Kirkerådet skal være representert. Kirkerådet vedtok også at det skal gjennomføres en arbeidslivsundersøkelse som kan belyse dagens situasjon for ansatte i Den norske kirke med lhbt-identitet. Samtidig skal de utvikle et kurs- og samtaleopplegg for å øke kompetansen om spørsmål knyttet til lhbt, kjønn og seksualitet.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS