Konverteringsterapi

– Slik skal vi ikke ha det

Forrige uke la Barne- ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir) frem rapporten «Erfaringer med konverteringsterapi blant skeive», som viser at én av fire spurte lhbt+-personer skal ha blitt utsatt for konverteringsterapi. – Det er vondt å lese historiene i rapporten, sier statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Even Aleksander Hagen.

Statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Even Aleksander Hagen.
Publisert

Noen av hovedfunnene i Bufdirs rapport viser at én av fire spurte lhbt+-personer skal ha blitt utsatt for konverteringsterapi, definert som handlinger som de selv mener faller innenfor definisjonen av konverteringsterapi som kom i regjeringens lovforslag i fjor.

60 prosent av de spurte svarer at de har blitt utsatt for diskriminering, mobbing eller krenkelser i et religiøst miljø. Én av tre har opplevd diskriminering i et religiøst miljø i løpet av det siste året.

Nesten halvparten oppgir at de unngår å være åpen om sin legning i religiøse miljøer.

Undersøkelsen er basert på svar fra 253 lhbt+-personer, som i all hovedsak har bakgrunn fra kristne trossamfunn. Flertallet av dem oppgir at troen har stor betydning i livet.

Regjeringen la fram et lovforslag om forbud mot konverteringsterapi i juni i år.

Forbudet mot å utføre konverteringsterapi vil ramme «den som krenker en annen ved å anvende psykoterapeutisk, medisinsk, alternativmedisinsk eller religiøst baserte metoder eller lignende systematiske fremgangsmåter, i den hensikt å påvirke vedkommende til å endre, fornekte eller undertrykke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet».

Regjeringen har fått over to tusen høringsinnspill i forkant av forslaget om forbud, også fra skeive organisasjoner.

Kultur- og likestillingsdepartementet sier i en kommentar til Blikk at det er et sterkt og treffsikkert forbud.

– Regjeringen har lagt fram sitt forslag til forbud. Så er det nå opp til Stortinget om de ønsker å gjøre endringer eller justeringer i lovforslaget, sier statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Even Aleksander Hagen.

– Det er vondt å lese historiene i rapporten. Det er personer som forteller om å bli utsatt for alvorlige overgrep på grunn av den de er og hvem de elsker. Slik skal vi ikke ha det.

 

 

 

Powered by Labrador CMS