MYSTISK LOGO: En anonym representant fra prosjektet DICK sier delfinen kalles «den homofile haien» og i følge forskere har både mannlige og kvinnelige partnere.

DICK vil redde forfulgte skeive med kryptovaluta

Når du kjøper kryptovalutaen DICK, går en andel av transaksjonsgebyret til skeive organisasjoner. I løpet av de første 24 timene DICK var i omløp ble det handlet for over 10 millioner dollar.

Publisert

Kryptovaluta-prosjektet DICK vil bruke elektroniske penger til å hjelpe, redde og omplassere skeive som lever i fiendtlige miljøer.

Blikk har fått kontakt med en talsperson fra gruppa som bruker pseudonymet DICK the Dolphin. Han forteller at han er en homofil mann som bor i et diktaturregime.

– Vårt fokus er land hvor menn og kvinner risikerer å bli drept. DICK vil desentralisere den økonomiske støtten til homofile søstre og brødre over hele verden, sier han til Blikk.

Vi vet ikke hvor mange de er eller hvor de befinner seg. Talspersonen ønsker ikke å gå ut med navn, verken sitt eget eller navnene til de andre DICK-medlemmene.

– Skeive liv står på spill

Kryptovaluta er elektronisk valuta som er anonym og fungerer på tvers av landegrenser. De elektroniske pengene går direkte fra giver til mottaker («peer-to-peer») og oppbevaringen organiseres av eierne selv. Du kan derfor handle uten innblanding fra stater og banker.

Transaksjoner med kryptovaluta lar seg ikke stoppe, og du trenger verken oppgi navn, adresse eller telefonnummer for å handle. Du trenger kun tilgang til internett.

DICK mener dette kan gi beskyttelse mot sensur, overvåkning, og forfølgelse i autoritære regimer.

– Skeive liv står på spill over hele verden. Ekstreme ideologier har skapt systemer for undertrykkelse, forfølgelse og utryddelse, sier representanten for DICK.

10 millioner på 24 timer

Bitcoin er én form for kryptovaluta. DICK er ikke en selvstendig kryptovaluta, men benytter seg av Ethereum, som ligner på bitcoin.

I kryptovaluta kan man handle med såkalte «coins». DICK er ikke en «coin», men en «token» på Ethereum-plattformen. En «coin» brukes vanligvis til betalinger, mens en «token» har forskjellige bruksområder.

DICK sier de vil gi en prosentandel av avgiften du betaler for å byttehandle til ideelle organisasjoner i land hvor skeive er utsatt for forfølgelse.

Donasjonssummen varierer fra uke til uke, avhengig av hvor mye de får inn. Det er foreløpig ikke snakk om en stor sum, men det kan bli snakk om mer om DICK tar av.

– Planen er å samle inn en stor sum penger. Jo mer folk kjøper eller selger DICK, jo flere midler vil disse organisasjonene motta.

I løpet av de første 24 timene DICK var i omløp ble det handlet for over 10 millioner dollar.

Foreløpig er de listede organisasjonene som mottar støtte fra DICK blant andre kanadiske Rainbow Railroad, russiske LGBT World Beside og den amerikansk-russiske RUSA. I tillegg donerer de til Rainbow Welcome, New York’s No More Fear Foundation, San Francisco’s LGBT Asylum Project.

– Mye snakk og lite handling i FN

DICK the Dolphin forteller at gruppen er etablert av homofile kvinner og menn, fra både demokratier og diktaturstater. De vil hjelpe skeive som risikerer å straffes eller henrettes for å elske noen av samme kjønn.

– Vi er stolte av prosjektet og vil dele det med folk i Norge. Norge var et av de første landene som avkriminaliserte seksuell aktivitet mellom likekjønnede. Dere er inspirerende for oss.

Representanten for DICK lister opp Afghanistan, Tsjetsjenia, Iran, Indonesia, Nord-Korea, Russland, Saudi Arabia, Somalia Uganda, Syria og Yemen som svært utrygge steder for skeive.

– I disse landene foregår det drap som ikke får nok internasjonal oppmerksomhet. Det er mye snakk og lite handling i FN og andre institusjoner. Koronaviruset distraherer nå verden, og DICKs intensjon er å endre dette. Vi vil assistere folk, redde dem, få dem i trygghet og omplassere dem i land og samfunn som vil ønske dem velkommen og innvilge asyl. Når vi sier «homofile menn og kvinner» mener vi alle seksuelle minoriteter som forfølges for å ta del i samtykkende, voksne, likekjønnede forhold.

Strenge regler for pengebruk

Den ansatte sier ingen av grunnleggerne eller de ansatte i prosjektet mottar lønn fra den innsamlede DICK-valutaen. Pengene brukes heller ikke til lobbyvirksomhet, bonuser eller rådgivere.

­– DICK støtter ikke vold, militære handlinger, invasjoner, okkupasjoner, eller retorisk «bullshit». Vi er ikke med på dette for å holde forbrytere ansvarlig. Vi er ikke her for å dømme ulike kulturer, ikke en gang intolerante religioner. Vi vil ikke politisere. Vi vil bare hjelpe folk som oss gjennom evakuering og omplassering.

DICK-medarbeideren er fullt klar over prosjektets komiske navn. Han sier prosjektes logo, en rosa delfin, også er skapt med humor.

Ifølge representanten kalles delfinen «den homofile haien» og er kjent for å nådeløst beskytte sine kvinnelige partnere. Ifølge forskere har mannlige delfiner også seksuelle forhold til andre mannlige delfiner, og kan inngå i likekjønnede parforhold, til og med trioer.

Kan kryptovaluta motvirke undertrykkelse?

På verdensbasis bor rundt 4 milliarder mennesker under diktaturer. De autoritære regimene kontrollerer økonomi, og derfor kan det være vanskelig å kjøpe og handle utenfor myndighetenes overvåkning.

I Kina har myndighetene makten til å fryse betalingsappene til brukere som uttaler seg kritisk til Kommunistpartiet. Om du i Hong Kong eller Russland donerer til menneskerettighetsorganisasjoner, kan myndighetene fryse kontoene dine og inndra donasjonen. Det samme gjelder Hviterussland og Nigeria. Nylig stengte militæret i Burma både banker og minibanker under det pågående statskuppet.

Vladimir Putins politiske motstander, Alexei Navalny, har den siste tiden samlet inn flere millioner bitcoin til sin kampanje, som opprør mot Putins strenge kontroll over Russlands økonomi.

De siste månedene har også hviterussiske aktivister tatt i bruk kryptovaluta til å sende mer enn tre millioner dollar til streikende arbeidere som protesterer mot landets diktatur. Mens en feministisk gruppe i Nigeria samlet inn flere ti tusen dollar i bitcoin for å kjøpe gassmasker og protestutstyr fordi bankkontoene deres ble stengt.

Powered by Labrador CMS