Kultur

Sopranist på høye hæler

I Operaen kan du på søndag for første gang høre sopranarier sunget av en mann. Både med sin lyse stemme, kjoler og høye hæler skyver Samuel Mariño på tradisjonelle operagrenser.

Den mannlige sopranen Samuel Mariño er klar for sin første konsert i Norge, i Operaen i Bjørvika.
Den mannlige sopranen Samuel Mariño er klar for sin første konsert i Norge, i Operaen i Bjørvika.
Publisert Sist oppdatert

«Enten noen føler seg som en mann, en kvinne, ikke-binær, vil jeg at folk skal lage musikk Når jeg bruker kjole og sminker meg på scenen, gjør jeg det fordi jeg elsker mote og det er et statement. Jeg får meldinger fra transpersoner som sier tusen takk for at du står på scenen som dette. Det oppmuntrer meg til å fortsette å lage denne kunsten jeg elsker så mye», forteller den venezuelanske mannlige sopranen Samuel Mariño.

Kastratsanger

Søndag 5. mars synger han på Hovedscenen i Operaen i Bjørvika. I sin første konsert i Norge synger han arier skrevet for de berømte mannlige kastratsangerne fra Mozarts og Glucks dager, som siden er framført av kvinnestemmer i århundrene siden kastrering ble forbudt. Nå er ariene igjen sunget av en mannlig sopranstemme.

Ariene han synger i Operaen søndag 5. mars, kan også høres på debutalbumet «Sopranista» som han ga ut i fjor på Decca Classics.

Den lyse stemmen gjorde at Samuel Mariño ble mobbet på skolen.

«Jeg ba moren min om å ta meg med til legen. Hun gjorde det, og legen foreslo kirurgi. Vi oppsøkte mange leger, og en av dem sa: Hvorfor blir han ikke operasanger? Du kan bli kontratenor, sopran, du kan synge barokkmusikk», forteller Mariño om veien til operascenen.

Satset på Mozart

Etter at han bestemte seg for å droppe kirurgi på stemmebåndene, begynte å studere ved National Conservatory i Caracas og Conservatoire de Paris, og ble veiledet av Barbara Bonney, en av verdens mest kjente lyriske sopraner.

Hun oppfordret Mariño til å fokusere på Mozarts sopranarier.

«Hun sa at du kan synge alle Mozart-kastratrollene som kontratenorer ikke kan synge. Hun lærte meg dem alle», forteller sopranistaen, som er betegnelsen på mannlig sopran.

Ifølge anmelderen i Opera, spesialmagasinet for opera og musikkdramatikk, er Samuel Mariño «ganske enkelt den mest ekstravagant talentfulle mannlige sopranen jeg har hørt hittil».

Powered by Labrador CMS