Big Daddy Karsten åpner Pride Art

Utstillingen «Blitt sånn, født sånn» åpner i Rådhusgalleriet søndag 25. juni med kjente artister og over 70 kunstnere.

Publisert

Utstillingen «Blitt sånn, født sånn» åpner i Rådhusgalleriet søndag 25. juni med kjente artister og over 70 kunstnere.

Siden starten i 2001 har rundt regnet 300 ulike kunstnere stilt ut på de årlige utstillingene til Skeive Kunstnere. I årets utstilling, med tema «Blitt sånn, født sånn?», vises kunst av over 70 kunstnere, fra debutanter som Betty og Ellen (les intervjuet med dem på side 20) til kjente navn som norske Øyvind Rauset, norsk-samiske Gjert Rognli og franske Chris von Steiner.

– I år kan publikum oppleve kunst av kunstnere som alle har ulik bakgrunn. De er fra 13 til 70 år, fra en lang rekke nasjoner, de er panfile, trans, bifile, homser og lesber – i alle mulige varianter. De er i og utenfor skapet, og de har ulike uttrykk og sjangre, sier Frederick Nathanael, styreleder i Skeive Kunstnere.

Kunst til salgs

Ifølge Nathanael selger over halvparten av dem en rekke av sine egne verk til publikum – uten å falle for publikumsfrierier.

– På tross av at antallet kunstnere og vår Pride-utstilling vokser for hvert år, og får stadig mer oppmerksomhet, så holder vi på verdiene. Vi nekter å slutte å være skeive. Kunsten vår holder til utenfor normene og følger ikke strømmen. Målet vårt er ikke å bli som alle andre.

Utstillingen viser 500 kunstverk, fra malerier, foto, video til installasjoner og skulpturer med utgangspunkt i årets tema, «Blitt sånn, født sånn?»

– Publikum får se alle sider av levde liv. Pride er ikke bare fest, moro, stolthet og frihetsfeiring. For friheten er så jævlig skjør. Slik har Skeive Kunstnere stor betydning, både politisk og kulturelt, sier Nathanael.

Rap, stev og slampoesi

På vernissasjen søndag 25 juni opptrer blant andre Big Daddy Karsten, Norges første åpne rapper, Jenny Augusta, kjent fra årets Melodi Grand Prix, og Ingrid Frivold fra det Spellemann-vinnende bandet Beglomeg. Kiné Helen Kaborg skal synge viser og Turid Agnethe Theisen synger stev.

I tillegg blir det blant annet slampoesi av og med forfatter og Melk-redaktør Martine Næss Johansen, performance fra dansegruppa Still I Stand og ulike dj-er.

– Det blir også forfattermøter, konserter, dans, skeiv motevisning og ulike kunstprosjekter i galleriet i løpet av uka, sier Nathanael.

Skeive Kunstnere, Rådhusgalleriet, Rådhusplassen 1, Oslo. Vernissasje søndag 25. juni kl. 14–21. Utstillingen står til søndag 2. juli. Mer info: skeivekunstnere.no og oslopride.no

Program søndag 25. juni

Kl. 14–16: Pride Art: DJ Blond

Kl. 14.30–15: Pride Art: Åpning med Geir Bie og overraskelsesgjest

Kl. 15–15.15: Pride Art: Kine Kaborg

Kl. 15.15–15.30: Pride Art: Stev med Turid Agnethe Theisen

Kl. 15.45–16: Pride Art: Geir Bie intervjuer kunstnere på scenen

Kl. 16–16.15: Performance med Ingemar Eirik Traavik Nesheim

Kl. 16.10: Pride Art: Institusjonen – Norges største og skeiveste jentepodcast

Kl. 16.30–16.45: Pride Art: Martine Næss Johansen – Slampoesi

Kl. 16.45: Pride Art: VJ Omni Ari

Kl. 17–17.15: Pride Art: Ingrid Frivold

Kl. 17.15–17.30: Pride Art: Elise Austad og performancegruppen Still I Stand

Kl. 17.30–17.45: Pride Art: Jenny Augusta med band

Kl.18–18.10: Pride Art: Dragensemble Princessilicious

Kl. 18–18.15: Pride Art: Big Daddy Karsten

Kl. 18.30–20: Pride Art: DJ Skorm Volt

Kl. 20–20.30: Pride Art: Drag show med Miss Cameron Claiborne

Mer info: Pride Art // Oslo Pride

Powered by Labrador CMS