– Jeg er en lykkelig liten soper

Publisert

Lørdag 11. juni besøker Bianca Del Rio Regnbuedagene i Bergen med showet Not Today Satan. Blikk møtte den populære dragdronningen kjent fra RuPaul’s Drag Race. Blikk får audiens med Roy Haylock via Skype en grytidlig morgen. For Haylock har det allerede vært en lang Los Angeles dag når Blikk får kontakt – men det legger ikke demper på humøret. Idet vi spør hva tittelen på showet Not Today Satan spiller på er det ikke lenger Roy Haylock vi snakker med, men hans alter ego Bianca Del Rio.– Not Today Satan kan være et show om hva som helst. Tittelen er en fin paraply for mange tema og det er et uttrykk jeg har brukt mye. Showet gir meg anledning til å snakke om hva jeg vil, helt spontant, i stedet for å følge et fast manus. Det er så mange ting som gjør meg forbannet, så mye fælt som skjer og vi alle vet at det er sataniske mennesker som står bak, sier en sprudlende Bianca Del Rio til Blikk og vi aner at hun har et par amerikanske politikere i tankene. – USA for øyeblikket er et «hot mess». Akkurat når man tror at ting er i ferd med å bedre seg, så blir det verre. Jeg er oppriktig bekymret for hva som vil skje med USA i tiden som kommer. Det er overveldende og all hevder de har løsningen, men de er jo idioter! kjefter Del Rio og forteller at hun blir matt. – Og vi som trodde Donald Trump kun var en dårlig standupkomiker ..?– Ikke sant? Det er skremmende. Sist jeg var i London var det noen som hevdet at hvis Trump blir valgt til president, så er det vår egen skyld – og det er jo helt sant, sier Del Rio og sukker.

Ureflektert, men takknemlig

Tiden etter RuPaul’s Drag Race sesong 6 har vært travel for Bianca Del Rio. Hun la ut på turné med showet Rolodex of Hate, en turne som varte fra november 2014 til januar i år. Rolodex of Hate tok henne over hele USA og videre til Europa hvor Amsterdam og London sto på reiseruten. Australia fikk også noen solide doser med Bianca Del Rios deilige hat.– Det har vært hektisk og travelt, men på en god måte. Jeg liker å jobbe og alt sammen er som følge av valg jeg selv har tatt. Jeg utrolig takknemlig for alle mulighetene jeg fikk etter Drag Race, og jeg tok dem. Det er først for et par måneder siden, da jeg fikk en etterlengtet ferie, at jeg stoppet opp og forsøkte å reflektere over hva jeg har vært med på siden jeg vant Drag Race. – Hva fant du ut?– At jeg ikke skal reflektere så mye over det. Jeg brukte tiden til å gjøre normale ting, som å betale skatt, gå til legen og alt annet vanlige mennesker gjør – og så var det tid for å komme seg ut på veien å jobbe igjen. Jeg kommer nok til å ta en pause for å oppsummere livet mitt, men det får bli om noen år. Jeg har jo ikke tenkt å drive med drag resten av livet.

Old school drag

Mange Drag Race fans ble begeistret for Bianca Del Rio fordi hun brakte noe friskt og ærlig inn i Drag Race.– Vel, andre mente jeg var gammel og dvask, så det kommer an på hvem du spør, kommer det tørt fra Del Rio før hun henter seg inn igjen.– Jeg er old school drag. Jeg er ikke den glamorøse dronningen som mimer etter divaer. Jeg har mitt eget materiale og min egen stemme. – Hva kom først, drag eller stand up?– Det har alltid vært stand up. Drag ble liksom ventilen jeg sendte humoren gjennom. Jeg en klovn i kjole, sier Del Rio med sin karakteristiske raspete stemme. Del Rios budskap er at det ikke finnes regler i drag.– Jeg drev med lip sync selv da jeg startet drag karrieren. Men det var ikke min greie, så jeg brukte humor i stedet.

Elsker Wanda Sykes

Del Rio omtaler seg selv konsekvent som en gammel dronning. Hvilket i seg selv er absurd å høre fra en 40 åring. Men 20 år som dragartist setter sine spor og Del Rio henter sin inspirasjon fra fordums helter, ikke fra unge glamdragartister.– Når det kommer til humor, så elsker jeg Joan Rivers, selvsagt, sier Del Rio – som selv har blitt omtalt som dragmiljøets svar på legenden Joan Rivers. – Innen humor er jeg også stor fan av Don Rickles. Blant nye stand up-artister må jeg nevne Wanda Sykes. Jeg elsker henne og hun er så jævlig morsom, sier Del Rio til Blikk. Hun har helter blant draglegendene også.– Den fantastiske Charles Pierce! Han var helt vidunderlig, sier Del Rio og skjønner fort at hun er blant venner når Blikk trekker fram Pierces tolkning av Bette Davis som et favorittnummer.– Ah, Bette Davis nummeret er genialt! roper Del Rio og forteller at hun selv aldri fikk sett Pierce på scenen. – Men jeg kom over et show på YouTube og ble totalt imponert over denne mannen som spilte alle disse ikoniske kvinnene – alene på scenen og med en drøss kostymeskift. En annen ting som fascinerte meg var at han skrev sitt eget materiale og han brukte sin egen stemme. Wow! sier hun henført og Blikk ser klare linjer mellom Pierce og Bianca Del Rio med hensyn til artisteri.– Charles Pierce hadde et bredt publikum, både streite og skeive. Det er sånn jeg liker å ha det også.

Kjenn din historie

Om du spør dagens unge dragdronninger om Charles Pierce, vil mange riste på hodet. Det samme skjer også i Drag Race, som da Jinkx Monsoon var Little Edie Bouvier Beale, kjent fra dokumentaren Grey Gardens (1975) i sesong 5. Ingen av de andre deltakerne kjente til homoikonet.– Jeg vet, sukker Del Rio tungt.– Jeg mener det er viktig å kunne sin historie. I dag er jo det meste lett tilgjengelig via internett. Draghistorien og den skeive historien er et tastetrykk unna. Da jeg var ung måtte vi gå på biblioteket. Vi hadde ikke YouTube, så derfor måtte vi tilbringe tid sammen med andre mennesker og høre historiene fra deres munn. I dag kan jeg lene meg tilbake å si «Wow, jeg har møtt noen utrolige mennesker i livet mitt.» Folk som har lært meg mye, sier hun og forteller at hun, til tross for å være vinner av Drag Race, er skeptisk til hvor mye vekt det legges på å være synlig i dag. – Det er som om ingenting har eksistert før det vises på Drag Race. Du er ingenting før du har vært med i Drag Race. Hvilket er tull og tøys. Det finnes så utrolig mange talentfulle dragartister som ikke er med i tv-serier som Drag Race – men som du burde gå å se. De har kanskje ikke 50 000 følgere på Instagram og Facebook, men fy faen de er briljante artister. Sosiale medier er som en rød klut for orkanen Bianca Del Rio.– Hallo. Det er en verden der ute som bør oppleves. Få nesa opp fra mobilen din. Slå av TV-en og logg av Facebook. Hvis du ikke er interessert i historie eller alt det flotte som skjer rundt deg akkurat nå, så er du en idiot. Det finnes ingen bedre måte å si det på.

Kvinner i drag

Bianca Del Rio ser også de positive effektene av at RuPaul’s Drag Race finner sin vei til seere verden over. Mang en ung drag spire og usikre skeivinger har hentet trøst, styrken og en tilhørighet i seriens 8 sesonger. Menn i drag har også vist seg å inspirere kvinner og Drag Race har i dag et stort antall kvinnelige fans, både streite og skeive. I London er det nå en bølge av kvinnelige dragartister på vei opp og fram. Det både forundrer og begeistrer Bianca Del Rio.– Jeg har ikke klart å vri hjernen min rundt dette ennå. Det var først da jeg selv var med i Drag Race at jeg forsto hvor mange kvinnelige fans serien har. Det er utrolig fascinerende å tenke over hvor mange mennesker som følger med på serien over hele verden – og en stor majoritet er streite kvinner. Det samme gjelder publikum som kommer på mine show også, forteller Del Rio som har sin egen teori om hvorfor kvinner liker drag. – Det er mye frihet knyttet til drag. Jeg har jobbet med kvinnelige drag dronninger i London og de minnet meg alle om Auntie Mame: høylytte, utagerende, utspjåkede og morsomme kvinner. At Drag Race kan ha en sånn påvirkning på folk er bra – og du vet, livet blir så mye bedre med et ekstra sett øyevipper på. Det virket for meg.

Gratis sprit

Å farte mellom USA, Europa og Australia innebærer nye fjes hvert eneste minutt og et nytt publikum hver kveld. Men er det forskjell på publikum?– Det er noe folk alltid lurer på – og tro meg, jeg har brukt mye tid og hjernekapasitet på det spørsmålet. Men jeg har kommet til en konklusjon: gratis sprit. Gratis sprit til meg og gratis sprit til publikum, og vips: vi er alle like. – Hva er det beste med å turnere?– Møte nye mennesker og publikum. Uansett om jeg har en dårlig dag, om flyet mitt er forsinket eller bagasjen min har havnet i feil by, så må jeg gjennomføre showet. Og uansett hvor mye angst jeg måtte ha før jeg går på scenene, så er den blåst bort når jeg står der oppe. Det er virkelig fantastisk å ha muligheten til å gjøre dette kveld etter kveld. Jeg lever drømmen jeg hadde som barn, sier Bianca Del Rio og legger til,– Jeg er en heldig liten soper. – Skriver du nye show når du er på turné?– Jeg er utrolig dårlig til å skrive. Jeg er veldig impulsiv og får ideer på stående fot. Jeg kan skissere ned hva jeg tenker tematisk, men resten kommer av seg selv. Hjernen min fungerer raskere enn munnen min – og det er en god ting. Tro du meg.

Vorspiel og nachspiel

Bianca Del Rio har blitt en globetrotter siden hun gikk av med seieren i RuPaul’s Drag Race i 2014, men Norge har så langt ikke stått på reiseruten. Det ordner Regnbuedagene i Bergen opp i. 11. juni står Bianca Del Rio på scenen på Ole Bull Huset med showet Not Today Satan. – Hva vet du om Norge?– Absolutt ingenting! Før jeg drar til en ny by gjør jeg alltid research og hvis jeg skal ha show pleier jeg å sjekke om det er noen lokale nyheter eller temaer jeg kan bruke på scenen. Men enn så lenge har jeg ikke nok informasjon om Norge eller Bergen. Har du noen tips til meg? – Vel, vi er kjent for å drikke mye i Norge.– Hey! Jeg også! – Men vi har også strenge alkoholregler, så jeg bør kanskje lære deg om vorspiel og nachspiel kulturen i Norge. Hvis en flott norsk mann inviterer deg på nachspiel, si ja. Du får garantert alkohol og godt selskap.– Okeeeey. Vel, du kjenner meg – jeg ville blitt med ham inn i et mørkt smug uansett. Man skal alltid snakke med fremmede. Hvordan tror du jeg fikk tak i mine tre siste kjærester? – Apropos kjærester. Er du singel eller opptatt?– Jeg har type. Vi møttes i november i fjor. Men han blir igjen hjemme når jeg drar til Bergen altså, kvitrer Bianca Del Rio. Bianca Del Rio, Not Today Satan, Regnbuedagene i Bergen, lørdag 11. juni.Mer info: regnbuedagene.no  

Powered by Labrador CMS