Tidenes første Drammen Pride

– Endelig! Nå er vi klare, sier paradesjef Marianne Holmquist, som melder om 33 påmeldte paradebidrag til historiens første prideparade i Drammen.

Publisert

– Endelig! Nå er vi klare, sier paradesjef Marianne Holmquist, som melder om 33 påmeldte paradebidrag til historiens første prideparade i Drammen.

Denne helgen er det klart for Drammen Pride. Programmet starter i dag, fredag 16. august og avsluttes søndag 18. august.

Fredag er det klart for Pride på biblioteket, med foredrag og samtaler som setter fokus på hva som menes med ordet skeiv. Drammen Pride lager kvinnekveld på Pigen og fetisjfest i Gummibaren. I tillegg inntar Queentastic elvebyen og lager Pink Night på Papirhuset .

Feller ei tåre eller ti

Lørdag før paraden arrangerer Drammen Pride debatt på biblioteket, hvor blant annet ordførerkandidater fra de to største partiene i Drammen, Høyre og Arbeiderpartiet, deltar og det spørres «Er alt “love” i Drammen?»

Drammen Pride Parade går av stabelen klokken 14, lørdag 17. august. Paraden stiller opp i Drammen Park og går til Bragernes torg via Øvre Torggate. Derfra over bybrua med paradestopp på Strømsø torg. Her blir det appeller og underholdning.

– Når paraden går gjennom byen vår, over bybrua med regnbueflaggene til topps på lørdag, kan det nok hende vi feller ei tåre eller ti, sier paradesjef Marianne Holmquist.

– Vi har nå mottatt påmelding av 33 seksjoner og flåter. Det er over all forventning. Vi er veldig fornøyd med engasjementet og responsen. Det kribler skikkelig nå, og vi håper folk møter opp og blir med på festen, sier Holmquist.

Pride Street og Pride Night

– Etter paraden blir det appeller og underholdning på Strømsø torg, og folk kan kose seg i Pride Street i Tollbugata. Samtidig arrangeres pride for barnefamilier. Senere på kvelden lager vi storfest og show på Union Scene med en lang rekke artister, sier Holmquist.

I bakgården og i flere rom i Drammens storstue, på Union Scene, blir det konserter med MIMMI, Big Daddy Karsten og Ferdinand. Fifi Von Tassel presenterer burlesqueshow og dragshow, med Phoenix D’vine, Bleach Boo-Boo, Luna Sugarcane, Knockout Noire, Teddy Milkskjegg og Nabi Yeon Geisha. I tillegg kommer dragkinggruppa Gutta, samt DJ Beryl Diane, DJ Smith og danser Anthony Diaz.

Lørdag lages det også Pride-fest på ungdommens kulturhus G60. Søndag avsluttes Drammen Pride med regnbuemesse i Strømsø kirke.

Fra Skakk helg til Drammen Pride

– De siste årene har vi ikke hatt aktivt lokallag i Buskerud. Med Drammen Pride håper vi ny giv er på gang, sier Brita Brekke, leder i FRI Oslo og Akershus - arrangørorganisasjonen bak Drammen Pride.

– Det er nå 14 år siden Skakk helg i Drammen fant sted. I 2005 var det LLH Buskerud (nå FRI) og Skeiv Ungdom Buskerud som var arrangør – og da var det invitert til «ikke helt heterodager».

– Forskjellene fra da til nå, mellom Skakk helg og tidens første Drammen Pride, er både store og små. En forskjell er at vi med Pride lager parade, sier Brekke.

I starten av mars i år inviterte FRI Oslo og Akershus til åpent informasjonsmøte i Drammen.

– Vi gikk ut i avisene og spurte: Vil du være med å lage Drammen Pride? Mange engasjerte folk møtte opp 13. mars og viste interesse for å være med. Kun tre uker senere satt vi sammen Drammen Pride-komiteen i et stiftelsesmøte.

Sammen med syv ulike folk fra Drammensområdet satte de seg fore å lage Pride i Drammen for første gang. Nå, kun fem måneder etter det første møtet, er festivalen her og pride i elvebyen er en realitet.

– Vi er utrolig stolte av alt Drammen Pride-komiteen har klart å få til på så kort tid, avslutter FRI OA-leder Brita Brekke, og ønsker folk fra hele Østlandet velkommen.

Info og program:

drammenpride.no

Faktaboks:

FRI Oslo og Akershus (FRI OA) er arrangøren bak Drammen Pride. FRI OA er et fylkeslag i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. FRI er arrangøren av de største pridefestivalene i Norge. Per tid har ikke FRI fylkeslag i Buskerud, og i 2020 blir FRI OA (som også er arrangøren som står bak Oslo Pride) antakelig FRI Oslo og Viken, og derfor er organisasjonen med på pride-laget i Drammen. FRI OA-familien består av 25 ulike grupper og aktiviteter som lager arrangement og fellesskap for skeive i organisasjonens utvidede region.

Powered by Labrador CMS