Pride Art

En skeiv og kunstnerisk festaften

– Det er så mange grupper i samfunnet som har et kunst- og kultursenter, jeg synes det er rart at vi ikke har det, sier Adam Schjølberg, som var konferansier på Queer Art Gala i Kulturkirken Jakob.

Fra «Gottfreds Forest Fantasy» på Queer Art Gala Fundraiser i Kulturkirken Jakob fredag 14. oktober.
Publisert Sist oppdatert

Et skeivt kunst- og kultursenter har vært i emning de siste årene, drevet fram av krefter tilknyttet organisasjonen Pride Art og det kreative miljøet rundt forlaget og tidsskriftet MELK.

I går forente etablerte skeive kulturskapere krefter for å sørge for at et slikt kulturhus kan bli en realitet.

Festaftenen Queer Art Gala foregikk i kulturkirken Jacob, der en auksjon over donerte kunstverk også fant sted. Konferansier for forestillingen var komiker og forfatter Adam Schølberg.

– Dette er jo en flott og fancy kveld, så jeg tenker å bringe inn litt humor for å lage en stemning og sette en tone som gjør det koselig og hyggelig også, sa han da Blikk fant ham en liten halvtime før teppet gikk opp.

Schjølberg mener det er et behov for et skeivt kunst- og kultursenter.

– Det er svært viktig å ha et slikt nøytralt samlingspunkt, der man slipper å tenke så mye på politiske uenigheter. Kunst er utrolig samlende. Det er så mange grupper i samfunnet som har et kunst- og kultursenter, jeg synes det er rart at vi ikke har det, sier Schjølberg.

En av dem som bragte høykulturen til scenen under festaftenen, var Adrian Angelico.

Den internasjonalt kjente operasangere mener det er viktig å ha en arena der det skeive får plass.

– Det er veldig lite queer kunst og kultur som får rom i de etablerte kulturinstitusjonene. Det er gjerne slik «nå har vi Skeivt kulturår» og så er det ferdig, sier Angelico.

– Eller kanskje man har en forestilling i året, ikke flere- for da blir det «for mye», legger Angelico til.

– Samtidig blir ikke noe automatisk bra fordi det er skeivt, men det kan være deilig å få være et sted der man vet at man kan få være seg selv, som person og som utøver.

– Jeg har jobbet beinhardt for min egen karriere, og det er ikke før i voksen alder at jeg har tenkt over at jeg også representerte noe for andre skeive, sier komiker og forfatter Adam Schjølberg. I går var jobben hans å løsne opp sinn og lommebøker som konferansier for festforestillingen Queer Art Gala. – Det er viktig med et skeivt kunst- og kultursenter, også fordi det blir et sted der skapende utøvere kan finne speil og rollemodeller, påpeker Schjølberg.
– Det har alltid vært mye skeiv subkultur som etter hvert har blitt mainstream. Det er som man ikke får lov til å eksistere om man ikke tilpasser seg. Operasanger Adrian Angelico tenker et skeivt kunst- og kultursenter er viktig fordi det vil la skeive kunstnere og kulturutrykk utfolde seg på sine egne premisser.
Stepan Lee Udbjørgs verk «S my d» hadde et klart budskap.
Den gule fantasibananen var en av mange kreative kostymer i åpningsnummeret «Gottfred´s Forest Fantasy».
Auksjonarius Malcom McHollist orienterte publikum om hvordan de kunne sikre seg et av de mange donerte kunstverkene som ble solgt til inntekt for kveldens formål.
Øyvind Rauset er en nestor innen den skeive kunstverden. Under Queer Art Gala bidro han både med sin egen sang fra scenen og et donert verk til kunstauksjonen.
Powered by Labrador CMS