Litteratur

Constance Debré til Lillehammer og Oslo

Den skeive forfatteren Constance Debré besøker denne uka Litteraturfestivalen på Lillehammer og Litteraturhuset i Oslo med romanen «Love me tender».

I romanen «Love Me Tender» utforsker Constance Debré sin nye tilværelse med en trassig intensitet. Hun har kortvarige affærer med en rekke kvinner i alle aldre. De er helt forskjellige, i kropp, språk og livsstil, men så fort de vil ha mer av henne, beveger hun seg videre. Hun leser, skriver, røyker og svømmer, og når natten faller på, sover hun på sofaer eller i knøttsmå, lånte rom.
Publisert Sist oppdatert

Romanen «Love me tender», som ble lansert på Bonnier Norsk Forlag i april, utforsker seksualitet, kjærlighet og morskap med Constance Debrés eget liv som råmateriale. Kjærlighetsaffærene er mange og flyktige, savnet etter sønnen er knusende og trangen til å leve på egne premisser er altoppslukende i Debrés roman. 

Debré er født i 1972 og oppvokst i Paris. Hun kommer fra et velkjent fransk familiedynasti, og er barnebarn av Michel Debré, som var statsminister under Charles de Gaulle. Debré jobbet i tjue år som høyprofilert forsvarsadvokat. Hun har skrevet fire romaner og fikk sitt internasjonale gjennombrudd med «Love Me Tender», som er hennes første utgivelse på norsk, heter det i en pressemelding fra Bonnier Norsk Forlag.

Mistet foreldreansvaret 

Med et klart, konsist språk, påvirket av de mange årene i det franske rettssystemet, skildrer Constance Debré både en livssorg og en nyvunnet frihet.

Da Constance Debré sa opp toppjobben som forsvarsadvokat, forlot ektemannen gjennom 20 år og ble lesbisk, fikk hun merke samfunnets knallharde forventinger til mødre. Eksmannen gjorde alt han kunne for at Debré ikke skulle få treffe deres åtte år gamle sønn fordi hun var lesbisk, og i en absurd rettssak mistet hun foreldreansvaret. 

Som barnebarn av den tidligere franske statsministeren Michel Debré, kom forfatteren fra et familiedynasti av de sjeldne. Lenge levde hun i tråd med normene et så privilegert utgangspunkt dikterer, men frihetslengselen ble etter hvert for påtrengende.

Debré ga avkall på penger, jobb, hjem og prestisje. Og hun mistet sønnen sin. Hun ble drevet av et ønske om å skrive og å flerre vekk det uviktige jåleriet mange sentrerer livene sine rundt. 

En fri seksualitet

I «Love Me Tender» utforsker Debré sin nye tilværelse med en trassig intensitet. Hun har kortvarige affærer med en rekke kvinner i alle aldre. De er helt forskjellige, i kropp, språk og livsstil, men så fort de vil ha mer av henne, beveger hun seg videre. Hun leser, skriver, røyker og svømmer, og når natten faller på, sover hun på sofaer eller i knøttsmå, lånte rom. 

Debré skriver sårt om å ikke få møte sin egen sønn, og det er en interessant utforskning av hva det vil si å være fri, og hvor normstyrte vi fortsatt er. 

Mens forventningene til kvinnerollen har gjennomgått store omveltninger, stiller det seg annerledes med morsrollen. Debré fikk merke de harde kravene det franske rettssystemet og samfunnet har til en mor. 

Med et klart, konsist språk, påvirket av de mange årene i det franske rettssystemet, skildrer hun både en livssorg og en nyvunnet frihet.

Lillehammer og Oslo

Onsdag 29. mai gjester Constance Debré Litteraturfestivalen på Lillehammer hvor hun og forfatterkollega Kathrine Nedrejord møtes til samtale med Sandra Lillebø om hvorfor de bestemmer seg for å skrive om de mest smertefulle tingene. 

Torsdag 30. mai står Litteraturhuset i Oslo for tur, hvor Constance Debré møter Emma Clare Gabrielsen i samtale om romanen «Love me tender», om morskap, fordommer og frihet.

 

 

 

Powered by Labrador CMS