Litteratur

Skeiv kveld om dikt, klasse, kjønn og svik

Den engelske forfatteren Andrew McMillan blir å se både alene og sammen med danske Glenn Bech på Litteraturhuset i Oslo.

(f.v.) Andrew McMillan og Glenn Bech har begge skrevet om homofili i et klasseperspektiv. I april kommer de til Oslo.
Publisert

Litteraturhuset i Oslo har hele to skeive arrangement onsdag 3. april. Først skal den britiske poeten Andrew McMillan holde foredrag. Deretter blir det samtale mellom McMillan og den prisbelønte danske forfatteren og psyokologen Glenn Bech, ledet av Kristofer Folkhammar.

Samtalen har fått tittelen «Kjønn, klasse og svik», og skal blant annet handle om fattigdom, klasse og giftige kjønnsroller.

Glenn Bech ble født inn i en arbeiderklassefamilie i småbyen Horsens på Øst-Jylland i 1991. 30 år senere ga han ut debutromanen «Farskibet», som blant annet handler om klasse, maskulinitet og farens selvmord.

Året etter kom manifestet «Jeg anerkender ikke lengre jeres autoritet» i hjemlandet. I vinter kom begge bøkene i norsk oversettelse.

I manifestet går han hardt ut mot både homofobien han opplevde under oppveksten, og privilegerte holdninger i sitt nye miljø av venstreradikale skeive fra middelklassen. Da Blikk møtte ham i fjor sa han blant annet at:

«Håpet er at klassebevisstheten kan mobilisere på tvers av identiteter, hudfarge, kjønn, alt det her. Se at det faktisk er en felles kamp der ute.»

Andrew McMillan er regnet blant en av Storbritannias fremste poeter. Debuten «Physical», (gjendiktet av Torgeir Schjerven med tittelen «fysisk»), fra 2015, fikk flere priser.

Sverre Breivik, bedre kjent som artisten Metteson, laget i 2021 en sceneversjon av denne og den påfølgende diktsamlingen «Playtime» (2018) på Den Nasjonale Scene i Bergen.

Breivik fortalte Blikk at han ble helt paff, rørt og oppslukt da han først leste samlingene: «Jeg hadde kommet ut av bokhandleren med to dagbøker jeg hadde skrevet selv. Dagbøkene har riktignok blitt korrekturlest av McMillan og overøst av hans livsvisdom, men det er likevel tanker, opplevelser og bekymringer jeg har hatt selv.»

I det personlige foredraget «100 skeive dikt» vil McMillan reflektere over kategorien «skeiv poesi» og prosessen og utfordringene ved å skape en ny kanon. Han vil også trekke fram noen av poetene i antologien, og snakke om hva poesien deres betyr for ham.

Mens han altså i samtale med Bech tar for seg klasse. Hans ferske roman «Pity» (utgitt på norsk med tittelen «Synd»), handler om mannlig seksualitet og identitet i den engelske arbeiderklassebyen Yorkshire.

Begge forfatterne skriver med ømhet om arbeiderklassen. Sammen skal de snakke om homofili og maskulinitet i et klasseperspektiv og på hvilke måter man er utsatt som både skeiv og fattig.

Foredraget «100 skeive dikt » finner sted kl. 18 på Litteraturhuset i Oslo, 3. april. Panelsamtalen «Kjønn, klasse og svik» begynner kl. 19.30, samme sted.

Powered by Labrador CMS