Urix

For første gang gir Sør-Korea rettigheter til likekjønnede par

Høyesterett i det asiatiske landet har åpnet for at likekjønnede par skal få samme helseforsikringer som heteroseksuelle par.

Seoul Pride 2015.
Publisert Sist oppdatert

Sør-Korea er fortsatt et av landene der likekjønnet ekteskap er forbudt. I en dom i landets høyesterett ble likekjønnede par sist uke likestilt med heteroseksuelle par når det kommer til forsikringer, melder The Guardian.

Dette er første gang i landets historie at likekjønnede par har blitt tilkjennegitt rettigheter.

Forsikringene det er snakk om er en bestemt ordning der ektepar kan tegne felles helseforsikring, dersom partnere oppfyller gitte ansatt-kriterier. Paret So Sung-uk og Kim Yong-min som tok saken til retten fikk saken først avvist i en lavere domstol, fordi domstolen ikke anså partnerne som partnere.

Paret giftet seg i 2019, men fordi Sør-Korea altså ikke anerkjenner likekjønnet ekteskap, ble det ikke regnet som gyldig. I en uttalelse til Korea Herald sa Kim:

– Jeg er så lykkelig fordi domstolen, gjennom denne dommen, sier at den kjærligheten vi føler for hverandre ikke skal være noe mål for fordommer eller fornærmelser. Det har tatt lang tid, men vi har fått anerkjent at vårt ekteskap er lovlig.

Diskriminering

I den rettskraftige dommen står det at forsikringsselskapet som ikke ville gi paret felles forsikring diskriminerte dem, ettersom lovverket ikke krever at familier skal være juridiske enheter for å kunne tegne forsikring. ¨

– Dette er en viktig avgjørelse, og første skritt i retning av å legalisere likekjønnet ekteskap i Sør-Korea, sier Amnesty Internationals Øst-Asia-analytiker, Boram Jang, til The Guardian, hvor Jang la til det fortsatt er en lang vei å gå for å få slutt på diskrimineringen mot skeive i landet, men at denne dommen gir håp om at fordommene kan overkommes.

Powered by Labrador CMS