Skeiv sommer

Skeive Vekkelsen er mer en bevegelse enn et band

– La alle få være hvem de selv er, sies det i all enkelhet fra Skeive Vekkelsens medlemmer, i dette første intervju ut i Blikks intervjuserie «Skeiv sommer»

Skeive Vekkelsen holder til i Kristiansand og skal blant annet spille på Skeive sørlandsdager i Arendal
Publisert Sist oppdatert

Bandet Vekkelsen har endret navn flere ganger. Først het de Vekkelsen (2018), så Nye Vekkelsen (2020) før Skeive Vekkelsen kom i 2021, tidligere i år kom Nakne Vekkelsen, før bandet igjen skiftet tilbake til Skeive Vekkelsen sist uke.

– Vi kalte oss Nakne Vekkelsen da vi spilte support for Witch Club Satan i år, for det passa så fint å være nakne menn som fremførte myk musikk sammen med nakne kvinner som spilte hard musikk, sier bandet til Blikk og legger til:

– Men, vi er nok enda mer skeive enn nakne, så derfor Skeive Vekkelsen.

– Hva er bakgrunnen for prosjektet Vekkelsen?

– Prosjektet startet som et hobbyprosjekt mellom Filip Ring og Einar Stenseng, som var mye i Kristiansand i 2017. Vi startet med å spille Aage Samuelsen sanger sammen, men fant fort ut at vi kunne skrive minst like kule sanger selv.

– Filip jobber i Hjelpekilden og har bakgrunn fra Jehovas Vitner mens Einar har oppvekst med AKP-ML og gjorde opprør ved å lese Jesu ord i ungdommen.

Navnet «Vekkelsen» var det Marthe Wulff som gav dem, forteller Filip, og det var et navn de ikke kunne motstå.

– Siden har vi bannet i Kirken, blitt avfotografert av Rune Edvardsen (Sarons Dal), blitt nektet å opptre i Misjonshuset og fått deltatt i debatter om ytringsfrihet noe som alt bidro til at vi ønsket fortsette dette «hobbyprosjektet».

Samtidig har flere med kristen tilhørighet gitt dem støtte. Fillip nevner blant annet Halvor Moxnes og Hanne Kro Sørborg.

– Dette har inspirert oss til å fortsette dette arbeidet.

Snorkling og brennmaneter

– Hva gjør dere i sommer?

– Bandets medlemmer har alle base på Odderøya hvor vi jobber innen kultur og kunst og har ulike studioer på denne flotte kulturøya i Kristiansand sentrum.

Bandet ramser opp:

Terje jobber på Vaktbua – byens flotteste konsertscene og vår lokale pub på Odderøya.

Ruth Laila, som er utdannet gullsmed, lager sine rariteter på Underlig Smykkeverksted.

Amale jobber med sine malerier og lager scenografi til Agder Nye Teater sin oppsetning av Jon Fosses «Jeg er vinden».

Anders jobber på Kilden Konserthus og spiller i utallige band, men skal også Lære guttungen å sykle.

Filip vil delta på Ibsen og Hamsuns-dagene med teaterstykket «Hvem drepte faren min» av Édouard Louis (Også Agder Nye Teater) og ellers har han sitt virke med Krank Diskoz, som er et plateselskap og musikkstudio.

Erlend maler og jobber mot sin utstilling i høst før han skal flytte til Irland for å ta mastergrad i kunst.

– Under dette intervjuet var han veldig i animasjonsflyten, som vel betyr at han jobber med sine animasjonsfilmer.

Terje sier han skal jobbe både med seg selv og på vaktbua gjennom sommeren.

Skeive Vekkelsen spiller på pARTy festivalen på Odderøya i August.

– Dette er også en festival hvor medlemmene av Vekkelsen er sterkt involvert med sine kunstneriske bidrag utover Vekkelsen. I fjor lagde vi en 15 meter høy pyramide mens det i år vil bli en kopi av Colosseum.

– Tidlig september, som fremdeles er sommer på Sørlandet, opptrer Skeive Vekkelsen under Arendal på Skeiva.

– Beste sommerminne?

– Å lære å snorkle i havet.

 – Verste sommerminne?

Å snorkle rett i en brennmanet.

«Transpaktens Ark»

– Hvilke skeive saker brenner dere for?

– Vi brenner spesielt for de som vokser opp i små menigheter og grupper med sterk sosial kontroll, eller det vi gjerne omtaler som sekter. Mye av tekstene våre handler om den skeive muslimen, Jehovas Vitne som var så glad i hester og flotte dresser eller jenta på søndagskolen som ble forelska i venninnen sin.

– Men, selv i samfunnet utenfor disse Gudshus med gjenspikrede dører og vinduer, er det behov for å fremme rettigheter for alle. Som vi synger i Vekkelsen: «Trygghet, frihet og fred» og da sier flere i Vekkelsen: TRANSFRIHET, ganske høyt i kor.

Her referere bandet til sangen «Transpaktens ark», som Erlend Evensen har lagd video til. Bandet hvor di leser opp det de kaller bud nummer ni:

«Ikke driv og sladr om andres seksualitet: Fei for din egen dør.»

– La alle få være hvem de selv er, sies det vel i all enkelhet fra Vekkelsens medlemmer.

– Hva leser og ser dere på i sommer?

– Akkurat nå leser Filip lokalhistorie om Odderøya (Karl Leewy) og «Traces of Beat» av Mette-Line Pedersen og må nok lese seg opp igjen på manuset til «Hvem drepte faren min» før en ny omgang med dette stykket. Erlend leser «Det spøger» av Gabriel Scott og Pearl (Skrekkfilmer fra 2022).

– Ruth Laila leser i rare strikkeoppskrifter og gamle håndarbeidsbøker. Anders og Amale ser enorme mengder «Doctor Who». Terje leser «Gathering moss» av Robin Wall Kimmerer. En flott bok om smådetaljer ved mose og livet.

– Favorittsommerlåt?

Sweet like Candy - Bertine Zetlitz.

Summer in the City – Loving Spoonful

Ry Cooder - Chinito Chinito

Hva med stakkars meg da? - sterk naken og biltyvene

– Og hvem er faste medlemmer i bandet nå?

– Vekkelsen er mer enn bevegelse enn et band. Siden Einar Stenseng har blitt forfatter som har tenkt og bo i Grekenland til apokalypsen så har han ikke vært med på de siste konsertene våres.

– Ellers består bandet av Filip Ring, kunstmaler Amale Larsen, musiker og scenetekniker Anders Hardeland, kunstmaler Erlend Evensen, gullsmed Ruth Lailia Steffensen og bartender Terje Pettersen.

 I tillegg er kunstneren Torgei Vidvei Riise et assosiert medlem som dukker opp fra tid til annen.

 Blant annet bedrev han «kukdåp» under Nakne Vekkelsens oppvarmingskonserter for Witch Club Satan.

Powered by Labrador CMS