Teater

«Glassmenasjeriet» på Oslo Nye

Det mest selvbiografiske stykket til den homofile skuespillforfatteren Tennessee Williams settes opp på Oslo Nye Teater.

Homotemaet er gjengangere i Tennessee Williams sine stykker. I «En sporvogn til begjær» er Blanches eksmann en homse som ikke vil vedkjenne seg det og begår selvmord. I filmen, med Marlon Brando og Vivien Leigh, ble homotemaet fjernet. Avbildet: Tennessee Williams fotografert i ca 1940.
Publisert

.

9. februar til 12. mars settes skuespillet «Glassmenasjeriet» av Tennessee Williams opp på Oslo Nye Teater. Stykket fra 1944 er skuespillforfatterens mest spilte – og et av hans mest selvbiografiske.

I «Glassmenasjeriet» møter vi familien Winfields. Moren Amanda, datteren Laura og sønnen Tom bor i en liten leilighet i St. Louis i USA. Stykket fortelles gjennom Tom som jobber på et skotøylager for å tjene penger til familien. Egentlig vil han bli poet, men er tvunget inn i en monoton hverdag som Amanda og Lauras økonomiske forsørger.

.

.

Sørstatskvinnen Amanda forstår seg ikke på datteren Laura. Amanda forteller barna historier om sin idylliske oppvekst og om alle beilerne hun hadde i sin ungdom. Laura derimot virker ikke spesielt interessert i annet enn å gjemme seg fra omverdenen, spesielt menn.

«Glassmenasjeriet» stiller spørsmål ved hvem vi egentlig skal være tro til. For er det familien vi har en plikt til å redde eller er det oss selv? Og hva gjør du når dine egne ønsker ikke stemmer overens med familiens?

Stykket er Tennessee Williams sitt mest spilte teaterstykke og hans mest selvbiografiske. Williams hadde selv en vanskelig oppvekst i Sørstatene, med en voldelig far, en overbærende mor og en søster som i ung alder ble diagnostisert med schizofreni.

I 1948 traff Williams sin livspartner Frank Marlo, som også var hans sekretær og manager. Marlo tok seg av Williams til han selv døde av kreft i 1963. Williams døde 20 år senere i 1983.

.

«Glassmenasjeriet» av Tennessee Williams spilles 9. februar til 12. mars på Centralteatret, Akersgata 28, Oslo.

Powered by Labrador CMS