Urix

Fagforeningen Solidaritet i Polen truer skeives rettigheter

«De roper opp om at de er diskriminert, men kanskje de er udugelige ansatte? Hvorfor må de absolutt fortelle om sitt privatliv? Så lenge de ikke prøver seg på meg, går det fint.»

Publisert Sist oppdatert

Ordene kom fra internasjonal sekretær i fagforeningen Solidaritet, Mateusz Szymański, da en gruppe fra Nordisk Genèveskoleforbund (NGF) var på studietur i Gdansk i slutten av september. NGF ønsket å lære om hvordan åtte år med det konservative Partiet for lov og rettferdighet (PiS) i regjering har påvirket situasjonen for skeive personer og tillitsvalgte.

Ifølge NGF støttet Solidaritet helhjertet den konservative regjeringen, og at de politiske frontene var sterke før valget 15. oktober.

Etter valgseieren i 2015 innførte myndighetene i Polen lover som begrenser pressefriheten og rettssikkerheten. I januar 2021 ble det innført nærmest totalforbud mot abort. Det ble også fremmet lovforslag om å kriminalisere undervisning i seksualkunnskap.

Støtter likekjønnede forhold

Regjeringen i Polen består nå av Donald Tusks Borgerplattformen, valgkoalisjonen Tredje vei, Nye venstre og Moderne parti.

Regjeringen har lovet å «gjenopprette rettsstatsprinsippet», oppheve abortforbudet, avpolitisere offentlig tjeneste, kriminalisere hat mot lhbt-personer og skille kirken fra staten.

Ifølge Notes from Poland er regjeringen enig om at likekjønnede forhold skal reguleres.

Polen har laveste skår for lhbt+-personers rettigheter i EU. Nesten 100 kommuner, eller hver fjerde kommune, i Polen har erklært seg som lhbt+-frie soner. Hatkriminaliteten har økt.

Solidaritet støtter den tidligere regjeringens politikk. Szymański avviste tvert skeives rettigheter: «Vi har to kjønn. De gifter seg og får barn. Det er det som er naturlig.»

Solidaritet er motstandere av at lærere skal fortelle barna om ulike seksuelle legninger i undervisningen.

Solidaritet er en polsk uavhengig fagorganisasjon som ble startet etter de omfattende streikene i det kommunistiske Polen sommeren 1980, med Lech Wałęsa som leder. Organisasjonen, som raskt fikk karakter av å være en bred demokratibevegelse med ti millioner medlemmer, ble forbudt ved innføringen av unntakstilstand i desember 1981, men fortsatte sitt arbeid i det skjulte. Under avviklingen av det kommunistiske styret i 1989–1990, stod Solidaritet og Wałęsa for en tid som den samlende politiske kraften i landet, men i løpet av 1990 vokste det frem flere stridende fløyer i bevegelsen. 

Les mer her: Fagforeningen Solidaritet i Polen truer skeives rettigheter

Powered by Labrador CMS