Foto: Tri Art Film

Skeive filmer på Oslo Pix

Publisert

Filmfestivalen Oslo Pix går av stabelen i hovedstaden 4 – 10 juni. Her vises både nye og gamle filmer fra hele verden. Flere av filmene på årets program er skeive.

Silvana

s historie

«Silvana – Väck mig när ni vaknat» er dokumentaren om den svenske rapartisten Silvana Imam. Filmen fikk tidligere i år Guldbaggen for beste dokumentarfilm. Filmen handler om Silvana Imam (30), som med sine kompromissløse tekster har tatt steget fra undergrunnsartist til ikon – også for skeive. I 2015 ble hun hedret som Årets homo av det svenske magasinet QX, og hun har fått flere priser for sitt bidrag til musikken.

"Orlando" utforsker kjønn og kjønnsroller på en estetisk nydelig måte. Her er Tilda Swinton og Quentin Crisp som Orlando og Elisabeth I. Foto: Sony Pictures Classics

Filmen gir et unikt bilde av hennes gjennombrudd, kampen med rollen som forbilde, og livet hennes i medgang, motgang og kjærlighet. Filmen er laget av regissørene Olivia Kastebring, Mika Gustafson og Christina Tsiobanelis, som har fulgt den lesbiske, hardtslående feministen helt siden 2014.

Klassikeren

Hovedrolleinnhaver Nick Robinson har fortalt at innspillingen av Love, Simon hjalp broren hans å komme ut. Foto: Twentieth Century Fox

Romanen «Orlando» av Virginina Woolf 1882–1941 er gått inn som en av litteraturhistoriens store romaner. Den er også av diverse årsaker gått inn som en av de store skeive bøkene. Sally Potters filmversjon utkom i 1992, og er en av filmklassikerne som vises under årets filmfestival. Filmen handler om den vakre adelsmannen Orlando som blir avkrevd udødelighet av den første dronning Elisabeth, og dermed lever gjennom århundrene som en vakker yngling. Cirka halvveis i historien skifter han på magisk vis kjønn, og må deretter leve etter datidens strenge regler for kvinner. Historien er dermed en skarp kommentar om et samfunn med skadelig kvinnesyn. Karakteren baserte Woolf på den androgyne sosietetskvinnen Vita Sackville West, som også var hennes elskerinne. Kombinert med en fortelling om en karakter som gjennomgår en overgang mellom kjønn, er «Orlando» blitt legendarisk innen skeive kretser – noe som forsterkes enda mer av at Orlando spilles av den ikke-binære skuespilleren Tilda Swinton, mens Elisabeth I portretteres av ikonet Quentin Crisp. Filmen er også en estetisk nytelse, med kostymer som strekker seg over flere hundre år av moter.

Nyskapende ungdomskomedie

Ellers vises den nye filmen «Love, Simon» under Oslo Pix. Blikk har skrevet om komedien tidligere, som handler om en tenåringsgutt som sliter med å komme ut for omgivelsene. Når han da blir kjent med en annen skaphomofil gutt på skolen, forelsker han seg. Problemet er bare at de ikke har truffet hverandre face-to-face, de har kun snakket med hverandre på nett. Hvordan skal du få truffet crushen sin, når du ikke tør å være åpen? Filmen er regissert av Greg Berlanti, og basert på boka «Simon vs. The Homosapiens Agenda», skrevet av Becky Albertalli. Filmen er den første noensinne fra et større, amerikansk produksjonsselskap som har en homofil tenåring i hovedrollen, noe som har gitt filmen ekstra PR.

Den siste skeive filmen som vises på festivalen er «Disobedience», eller «Ulydighet», som den heter på norsk. Blikk nett har en egen sak om denne filmen, les mer om den her.

Les mer om Oslo Pix filmfestival, og se programmet her.

Powered by Labrador CMS