Solstikk - Svein Skeid

Svein Skeid holdt på å svime av i varmen i paraden under årets Oslo Pride der han gikk i full BLUF læruniform med Muir cap, skinnskjorte, lærslips, lærvest, tung Langlitz politijakke, skinnbukser og høye boots med pisken stukket ned i støvelen.

Publisert

Navn:

Svein Skeid

Alder:

66

Gjør:

Totalrenovering av leilighet/dungeon (lekerom) og et bokprosjekt basert på homohistoriske byvandringer i Oslo.

Hva skal du gjøre i sommer?

Gjøre ferdig oppussingen som har dratt ut i tid. Alle ferieturer er kansellert inntil videre. Første ferie blir Folsom Europe i Berlin i september om det ikke blir en biltur til Vestlandet før det.

Hva ville folk blitt mest overrasket over at DU gjør om sommeren?

Tror du ikke folk har sluttet å bli overrasket over hva jeg finner på? Jeg holdt på å svime av i varmen i paraden under årets Oslo Pride der jeg gikk i full BLUF læruniform med Muir cap, skinnskjorte, lærslips, lærvest, tung Langlitz politijakke, skinnbukser og høye boots med pisken stukket ned i støvelen.

Hvor går du helst ut i sommer, og hvorfor?

Kompis Bjørn og jeg tar pauser fra oppussingen med kaffe på Evita Teaterplassen, Smalgangen eller Grådi på Enerhaugen. I blant blir det litt sol også. I helgene er Bobs på Grønland en hyggelig brun pub der jeg blir godtatt i min hotteste læruniform. SLM er alltid digg, også om sommeren, til tross for hatmotivert vold utenfor lokalene senest i juli.

Hvilken pride har vært din beste opplevelse, og hvorfor?

Den siste er alltid den beste. Kanskje Skeive dager i 2003 da jeg mottok Homo ærespris for mitt mangeårige seksualpolitiske engasjement for DNF/LLH. Ellers var prideparadene på 90-tallet spesielle for meg. Blant annet fordi jeg var nyforelsket i min mann gjennom 20 år, Tore Stensby.

Hvilken skuespiller vil du gjerne se i en skeiv rolle?

Sjarmerende Jakob Oftebro. Han spiller jo faktisk homofil i Tom of Finland-filmen som har norsk før-premiere 29. september. Gjett om vi gleder oss! Salen og foajeen kommer til å ose av lær. Og SLM arrangerer nachspiel etterpå for alle involverte i Rådhusgata 28.

Favoritt app på mobilen i sommer?

Facebook er nok den appen jeg bruker mest tid på. En herlig blanding av byhistorie, ting som rører seg i Enerhaugen borettslag og kinky venners oppdateringer om Leather Pride verden over.

Snap eller Insta?

Snap hva da? Jeg leser oppdateringene på Instagram nesten daglig. De nærmeste vennene i ”Gay Towers” på Enerhaugen legges øverst i feeden med bilder av smått og stort fra nærmiljøet på Tøyen/Grønland. Der får jeg også flotte bilder fra Visit Oslo, nyhetsoppdateringer fra NRK p3 og sexy fyrer i lær som ikke går av veien for å gi hverandre dype tungekyss (fetisjporno!).

Hit drar jeg aldri tilbake?

Romania kanskje? Jeg var der på ”badeferie” med mor i 1985. Mest inntrykk gjorde imidlertig fattigdommen og folks lidelser under diktatoren Ceausescu.

Hit drar jeg gjerne igjen?

Jeg lever lenge på mine storbyferier til Berlin. Der eksisterer de gamle lærbarene side om side med Laboratory og Quälgeist med BDSM-action. Berlin har ikke opplevd den raseringen av lærscenen som vi blant annet ser i London og New York. Ellers har byen en rik og dramatisk historie. Det gjorde sterkt inntrykk på min mann Tore på vår siste ferie før han døde i 2011.

Hvis du får utenlandske gjester, hva vil du vise frem av Norge?

Vestlandet og NordNorge. Vanskelig å velge. Ellers kunne jeg tatt dem med på en homohistorisk byvandring nedover Karl Johan. Her ligger de historiske perlene på rekke og rad helt siden Bislettbekken rant åpent over det som i dag er Studenterlunden.

Hva vil du ikke vise frem?

Innvik/utvik på Vestlandet (E39). Den veien er så smal at den kan sammenlignes med innkjøringen til Enerhaugen med parkerte biler på begge sider. Brannvesenet kommer iallfall ikke fram hvis det skulle begynne å brenne.

Hvilken homo, lesbe, bi eller transperson ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

Uten tvil min favoritt transperson, Tonje Havstad, som nylig kom åpent ut som kvinne i en sterk video på Facebook. Da risikerer jeg nok å kunne oppleve noe skikkelig skummelt utenfor min kontroll.

Du er verken homofob eller transfob, men hvilke fobier har du?

Sosial angst. Jeg var visstnok skikkelig homofob før jeg kom ut av skapet i 1972. Livredd for at noen skulle tro jeg var «sånn». Dette har barndomsvenner fortalt meg i ettertid. Selv har jeg fortrengt mesteparten.

Hvilken roman ville du ha lest om igjen og hvorfor?

«Villskudd» fra 1979. Jeg lå tvikroket av latter på Regionsykehusets hybelbygg i Tromsø og leste utover natten. Vanskelig å legge fra seg den boka.

Hvilken serie skal du binge i sommer?

Har ikke fulgt en hel serie siden Kringkastingsrådets Jon Michelet, til min store fortvilelse, klarte å stanse Dynastiet med homofile Steven i 1988.

Favorittsommerlåt?

«Summer in The City» med Lovin’ Spoonful fra 1966. Da skjønner du at jeg begynner å bli gammel. Jeg får fremdeles ståpels når jeg hører den igjen. Friminutt på Ris gymnas. Mobbingen på realskolen var historie. Jeg var i ferd med å kjempe meg oppover igjen. Låten fra skolens høyttaleranlegg fikk kroppen til å svinge av glede. Herlig og håpefull følelse for en ny og bedre fremtid der jeg kunne være meg selv.

Powered by Labrador CMS