– Stopp overgrepene i Tsjetsjenia

Stor markering ved Russlands ambassade fredag 28. april.

Publisert

FRI og Den norske Helsingforskomité arrangerte fredag morgen en markering ved Russlands ambassade i Drammensveien.

Markeringen samlet nærmere 100 personer og målet var å legge press på russiske myndigheter etter nyheter om arrestasjoner, tortur og drap på menn som har sex med menn i Tsjetsjenia.

– Det var godt oppmøte på en tidlig fredagsmorgen. Det viser at folk er rystet og bekymret over nyhetene som kommer fra Tsjetsjenia, sier FRI-leder Ingvild Endestad til Blikk Nett.

Nyheten om arrestasjoner, tortur og drap på antatt homofile menn i Tsjetsjenia kom første april. Nesten en måned etter avsløringene er situasjonen for ofrene uforandret, og journalister i den uavhengige russiske avisa Novaja Gazeta, som brakte nyheten ut i verden, opplever også å bli truet – og flere har gått i skjul.

FRI og Den norske Helsingforskomité krever at russiske myndigheter beskytter journalistene og at overgrepene på lhbt-personer etterforskes.

– Situasjonen er akutt og vi er i daglig kontakt med våre samarbeidspartnere i Russland. Det kommer stadig ny informasjon og vi har hele tiden en dialog om hvordan man best skal sørge for sikkerheten til de som fortsatt befinner seg i Tsjetsjenia, sier Endestad til Blikk Nett.

– Ifølge informasjon FRI har fått. kan det se ut til at det er mange flere som er rammet enn hva vi har trodd.

Amnesty International har også engasjert seg i situasjonen i Tsjetsjenia.

– Amnesty har hatt samtaler med noen av mennene som har vært arrestert og vi har fått bekreftet historiene om overgrep og tortur, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International Norge.

Utenriksminister Børge Brende har uttalt at han er bekymret for situasjonen i Tsjetsjenia, men både FRI og Amnesty International Norge savner større engasjement og synlighet.

– Amnesty har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med utenriksminister Børge Brende og Utenriksdepartementet, uten hell, sier Kaatee til Blikk Nett.

FRI på sin side har heller ikke fått svar på sin henvendelse til Utenriksdepartementet og Børge Brende.

– FRI venter fortsatt på svar på brevet vi sendte til utenriksministeren tidlig i april. Vi forventer også at norske myndigheter tar inn over seg at dette er en gruppe mennesker som vil ha behov for beskyttelse, all den tid Russland ikke gir dem beskyttelsen de sårt trenger. Dette er mennesker som lever i akutt fare og Norge må ta et ansvar, sier Ingvild Endestad.

Se bilder fra markeringen ved Russlands ambassade.

Powered by Labrador CMS