Trans

Jordmødre er skeptiske til gravide transmenn

Men noen jordmødre har endret holdning.

Publisert Sist oppdatert

En ny norsk studie har intervjuet jordmødre og presentert dem for fiktive pasienthistorier, som denne:

«Michael er gift med Anders og har fullt skjegg. Han ble født som kvinne, men har identifisert seg som mann siden han gikk på videregående. I ti år gikk han på testosteron, og han har fjernet begge brystene. Nå er han gravid og oppsøker helsetjenesten.»

«Jeg må jo si at for fire, fem år siden sa jeg til mannen min, vettu hva den dagen jeg for første gang skal være jordmor for en mann, da skal jeg slutte å være jordmor», svarte en av jordmødrene ifølge Nettavisen.

Åsgeir Almvik er en av de tre jordmødrene ved Universitetet i Sørøst-Norge som står bak den nye studien, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Sexual & Reproductive Healthcare.

Han tror skepsisen bunner i hva deltagerne er vant til.

«Det man har lært og navigert ut fra, er at det trengs en mann og en kvinne for å starte en familie. Og at man i alle år har tatt imot kvinner på en fødeavdeling eller i et svangerskap. Og så må man plutselig tenke nytt», sier Almvik til forskning.no.

Flere av jordmødrene var redde for at de ikke ville klare å opptre profesjonelt. Andre igjen mente det måtte være lov å være nysgjerrig.

«Jeg kommer til å spørre om alt», svarte en jordmor.

Det var flere som gikk mange runder med seg selv under intervjuet, men de kom frem til at en gravid er en gravid uansett.

«Han har jo krav på akkurat samme som alle gravide som kommer inn på det rommet mitt, krav på samme type omsorg og veiledning og whatever han trenger så, så. Men det er klart det er helt nytt, så jeg veit ikke hvordan jeg vil reagere», sa en av deltagerne.

Jordmoren som hadde uttalt til mannen sin at hun ville slutte i yrket om hun møtte en gravid mann, fortalte at hun ikke lenger tenkte slik:

«Man utvikler seg også med tiden, og det er en prosess, så i dag så tenker jeg det vil ikke skape noen vanskeligheter for meg som jordmor.»

Powered by Labrador CMS