Utstilling

Stiller ut skeive kjærlighetsblomster

Besøkende på Nobel Fredssenter kan nå nyte verket «Forglemmegei» til det anerkjente kunstnerparet Petrit Halilaj og Alvaro Urbano.

Kunstnerparet Petrit Halilaj og Alvaro Urbano møttes første gang på dansegulvet på Berghain i Berlin.
Publisert

Petrit Halilaj (f. 1986) og Alvaro Urbano (f. 1983) bor og jobber i Berlin, og er fra henholdsvis Kosterrc i Kosova og Madrid i Spania. Halilaj er utdannet ved Brera Academy i Milano, og Alvaro Urbano Higher Technical School of Architecture i Madrid.

Slik ser verket ut utenfra. Tre enorme, blå blomster møter de besøkende på vei ned trappen på Nobels Fredssenter, og er synlige gjennom vinduene fra Museumsplassen.

Begge var kjente navn på den internasjonale kunstscenen før de ble sammen i 2014. De møttes første gang på dansegulvet på Berghain, Berlins hellige hardcore nattklubb. Paret, som nå er gift, har separate praksiser, men samarbeider om et prosjekt én gang hvert år .

Deres store fargerike blomster har gledet publikum i Madrid, Roma, Pristina og Berlin, og fra og med torsdag 11. mai vil verket «Forglemmegei» vises permanent på Nobel Fredssenter.

Installasjonen er kuratert og finansiert av KORO - kunst i offentlig rom. Ifølge KOROS prosjektleder Anna Katharina Haukeland, er verket valgt på grunn av sin sterke symbolske kraft.

«Blomstene har kunstnerne gitt hverandre som gave i løpet av forholdet sitt og er en slående visualisering av kjærlighet, håp og tilgivelse – temaer som passer godt på Fredssenteret.»

Fredssenteret er Nobels fredspris’ ansikt utad. Museet forteller historien om fredsprisvinnerne og deres arbeid gjennom utstillinger, undervisningsopplegg, omvisninger og digitalt innhold. Senteret er også en møteplass for arrangementer knyttet til fred, dialog og menneskerettigheter.

Direktør Kjersti Fløgstad er fornøyd med at «Forglemmegei» får plass på det nyrenoverte senteret.

«De gir en oppløftende og håpefull slutt på besøket og gjør det kanskje lettere for folk å huske hva de har opplevd hos oss.»

Nobels Fredssenter ligger på Rådhusplassen i Oslo i den gamle Vestbane-bygningen.

Powered by Labrador CMS