25. juni

– Som å leve i limbo

Espen Aleksander Evjenth, leder i Støttegruppa 25. juni, ser fram til rettssaken mot terroristen. – Endelig ser vi en vei videre i denne saken, sier Evjenth til Blikk.

– Vi må ta et oppgjør med tankegodset som ligger bak terroren, sier Espen Aleksander Evjenth, leder i Støttegruppa 25. juni.
Publisert Sist oppdatert

I dag ble det klart at Zaniar Matapour er tiltalt for grov terrorhandling etter angrepet i Oslo 25. juni i fjor. Saken vil gå i retten fra 11. mars til 16. mai. 266 personer er fornærmet i saken.

Av disse er det to personer som er drept og flere skadet. Noen pågrep gjerningsmannen, mange befant seg i umiddelbar nærhet slik at de var i livsfare, sa statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås på en pressekonferanse i dag. Grove terrorhandlinger kan straffes med fengsel i inntil 30 år, ifølge straffelovens paragraf 132.

Det er uklart hvor mange som skal forklare seg i retten.

– Vi som er fornærmet og berørt har befunnet oss i limbo i tiden fra 25. juni og fram til nå, sier lederen i Støttegruppa 25. juni, Espen Aleksander Evjenth til Blikk.

– Vi ønsker oss en oppreisning og det å ha en god rettsprosess, og for mange vil et rettsoppgjør være utløsende for rettigheter. Det er krevende å stå i en rettsprosess i så lang tid. For mange av oss ble livet satt på pause. Det er mange som ser fram til å bli ferdig med denne rettssaken, sier Evjenth.

– For samfunnet er denne rettssaken også viktig. Vi må ta et oppgjør med tankegodset som ligger bak terroren.

I tiltalen fremkommer det at Matapour avfyrte skudd mot personer som forsøkte å flykte eller gjemme seg. Flere skudd gikk gjennom vinduene til London Pub. Der befant Evjenth seg, og ble skutt i hodet.

Etter å ha avfyrt i alt ti skudd med maskinpistolen og åtte skudd med pistolen, løp han fra stedet. Han ble overmannet av sivile personer og i basketaket avfyrte han et siste skudd med pistolen. Blant de som overmannet Matapour var Ingrid Rasten, som også er med i Støttegruppen 25. juni.

For støttegruppa vil det i tiden fram til og under rettsaken være viktig å ivareta medlemmer og andre berørte av terroren.

– Vi ønsker å forberede fornærmede og berørte til rettsaken, så vi vil invitere til medlemsaktiviteter fremover. Det vil komme mere info om det etter hvert, sier Espen Aleksander Evjenth.

 

 

 

Powered by Labrador CMS