25. juni

– Vi burde invitert oss selv

Forrige uke holdt stortingets kontroll- og konstitusjonskomité høring om rapporten etter 25. juni. FRI var ikke invitert. – Vi burde invitert oss selv, sier FRI-leder Inge Alexander Gjestvang.

– FRI var ikke invitert til høringen. Det føyer seg inn i rekken av hvordan skeive organisasjoner hele tiden må kreve sin plass i saker som omhandler våre liv, sier leder Inge Alexander Gjestvang.
Publisert Sist oppdatert

FRI opprettet et arbeidsutvalg for 25. juni i januar i år. Politisk nestleder ble valgt som en av flere medlemmer i utvalget, og arbeidsutvalget hadde flere møter med justis- og beredskapsministeren, politidirektøren, helse- og omsorgsministeren og politikere fra opposisjonen.

– Utvalget ble nedlagt i september i år, fordi landsstyret så behov for noen endringer i utvalgets medlemmer og mandat, sier FRI-leder Inge Alexander Gjestvang til Blikk, og viser til at politisk nestleder trakk seg fra vervet.

 – Landsstyret så da på mandatet og ønsket å oppdatere utvalget, med tanke på den kommende høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget.

– Men der var ikke FRI til stede, hvorfor det?

 – FRI var ikke invitert til høringen. Det føyer seg inn i rekken av hvordan skeive organisasjoner hele tiden må kreve sin plass i saker som omhandler våre liv.

 – Men kunne dere ikke invitert dere selv til høringen?

 – Det burde vi ha gjort. FRI har uavhengig av dette hatt møter med partier og politikere hele veien i forkant av høringen, slik at det har vært dialog hele veien. Også imellom organisasjonene slik at vi har fremmet en bred og felles front på vegne av den skeive befolkningen. Det nye arbeidsutvalget skal ha møte med PST og Politidirektoratet 23. oktober, sammen med en rekke skeive aktører, for å høre hvordan de følger opp anbefalingene fra rapporten som kom før sommeren, og stille spørsmål og dele forventninger i tråd med hvordan vi opplever situasjonen.

Sist fredag la regjeringen fram forslag til neste års statsbudsjett. Regjeringen lover blant annet 72 ekstra millioner til PST, noe FRI-lederen ser i sammenheng med terroren 25. juni i fjor.

– Det skulle bare mangle at det kommer ekstra ressurser til PST etter terrorangrepet i fjor, men vi trenger konkrete planer for kompetanseheving om og dialog med trusselutsatte grupper. Vi trenger at punktene i rapporten fra 25. juni-utvalget følges nøye opp og utbedres snarest av ansvarlige myndigheter, og følger opp dette når FRIs 25. juni-utvalg møter Politidirektoratet og PST i slutten av oktober.

 

Powered by Labrador CMS