Pride

Kim Frieles minnepris til Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight

Kim Frieles minnepris 2024 tildeles Støttegruppa 25. juni og den ukrainske gruppen Insight. I år er første gangen prisen deles ut.

en konsert på ... Kim Frieles minnepris gikk til Støttegruppa 25. juni ved leder Espen Evjenth og den ukrainske LHBTQI-organisasjonen Insight med leder Olena Shevchenko. Utdelingen skjedde under festkonserten i Operaen i anledning Oslo Prides 50-årsjubileum.
Publisert Sist oppdatert

– Ved å tildele prisen til både en norsk og en internasjonal aktør, anerkjenner vi at Norge ikke kan lukke øynene for de vanskelighetene skeive har ute i verden. Samtidig må vi ikke tro at vi er i mål her i Norge, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap).

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at begge prisvinnerne gjør et viktig arbeid for skeives rettigheter, og han er glad for at Støttegruppa 25. juni og Insight er årets prisvinnere.

Hedrer den fremste forkjemperen

Kim Frieles minnepris hedrer minnet til en av de mest innflytelsesrike forkjemperne for homofiles rettigheter i Norge, som gikk bort i 2021.

Prisen skal deles ut årlig til en person eller organisasjon som aktivt har jobbet for å bedre situasjonen til skeive.

– Til tross for alle fremskritt vi har gjort, er det fortsatt arbeid som gjenstår. Kim Frieles minnepris er viktig for å synliggjøre at kampen for rettighetene til skeive må fortsette, sier Jaffery.

Prisvinnerne mottar en pengegave på 500.000 kroner hver.

Jobber for skeives rettigheter

Støttegruppa 25. juni ble opprettet etter terrorangrepet under pride-feiringen i Oslo i 2022. Gruppen mottar prisen for støtten de har vist og sin tydelige stemme for de som ble rammet.

– Støttegruppa har vært opptatt av hvordan det er å være skeiv og muslim i Norge etter terroren og bygget bro mellom skeive og muslimske miljøer, skriver juryen.

Insight mottar prisen for sin sentrale rolle i å fremme rettighetene til skeive i krigsherjede Ukraina. Gruppen har bidratt til at Ukraina har blitt et land der rettighetene til lhbt-miljøet står på dagsordenen.

Ifølge juryen har Insight blant annet spilt en viktig rolle i å avskaffe sterilisering og tvungen psykiatrisk innleggelse for transpersoner som ønsker å endre juridisk kjønn.

Juryen for prisen består av juryleder Kristin Halvorsen, Guro Sibeko, Kjell Erik Ullman Øie og Knut Olav Åmås. Sekretariatet for prisen er Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS