25. juni

Arfan Bhatti på vei til Norge

Bhatti er siktet for medvirkning til terrorskytingen i Oslo 25. juni 2022. Han utleveres nå til Norge etter å ha sittet i varetekt i Pakistan i over halvannet år. – Det er bra at Bhatti nå blir utlevert, sier Espen Evjenth, leder i Støttegruppa 25. juni.

Arfan Bhatti avbildet i 2012. Han utleveres nå til Norge etter å ha sittet i varetekt i Pakistan i over halvannet år.
Publisert Sist oppdatert

Ifølge TV 2 lander Arfan Bhatti på Oslo lufthavn om noen få timer. Norske myndigheter har sendt et fly for å hente 46-åringen, skriver kanalen.

Bhatti er siktet for medvirkning til terrorskytingen i Oslo 25. juni 2022. To personer ble skutt og drept da Zaniar Matapour åpnet ild mot utestedene Per på Hjørnet og London Pub.

Viktig at han kommer til Norge

Arfan Bhatti er nå på et fly til Norge hvor han blir eskortert av norsk politi, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

– Det har vært svært viktig for norske myndigheter å få Arfan Bhatti utlevert fra Pakistan, sier Mehl på en pressekonferanse om utleveringen.

– Når vi nå har lyktes, kan det gi flere svar på hva som skjedde den forferdelige natten 25. juni 2022. Om han er skyldig, er opp til rettssystemet å avgjøre, fortsatte hun.

Utleveringen er et resultat av svært godt samarbeid med pakistanske myndigheter, sa Mehl.

Hun takket alle som har bidratt til at Bhatti kunne utleveres, deriblant den norske ambassaden i Islamabad.

– Ettersom han er siktet, er det viktig at han kommer til Norge. Utlevering er et viktig redskap blant annet for å hindre at noen kan unndra straff for lidelser som er påført andre, sa Mehl.

Støttegruppa 25. juni: – Det er bra at Bhatti nå blir utlevert

Støttegruppa for ofrene i 25. juni-skytingen er glade for at Arfan Bhatti, som er siktet i saken, fredag er på vei til Norge.

– Det er bra at Bhatti nå blir utlevert. Aktoratet har ønsket ham hit for å opplyse saken best mulig, og det har vi som er ofre i saken også interesse av, sier Espen Evjenth, leder i Støttegruppa 25. juni.

Evjenth var selv på London pub under angrepet 25. juni 2022 og ble truffet av skudd.

– Bhatti er siktet for medvirkning til terrorangrepet mot oss. Vi håper at han blir satt i vitneboksen i rettssaken mot gjerningsmannen, og at han senere vil bli stilt til ansvar for sin rolle i saken, sier Evjenth.

Pågrepet i Pakistan

Tre måneder etter angrepet, i september 2022, ble Bhatti pågrepet i Pakistan hvor han siden har sittet i politiets varetekt. Norske myndigheter ønsket å få ham utlevert sånn at de selv kan straffeforfølge ham for hans rolle i terrorangrepet.

Bhatti er siktet for medvirkning i saken. Han var i Pakistan på gjerningstidspunktet og nekter straffskyld.

Norge og Pakistan har ingen utleveringsavtale, og det har vært en langvarig prosess for å få Bhatti til Norge. Etter månedsvis med rettsforhandlinger ble det i januar klart at han kunne utleveres.

Stevnet som vitne

I tillegg til at Bhatti selv er siktet, ønsker påtalemyndigheten at han vitner mot Matapour i den pågående rettssaken mot ham.

I rettssaken, som pågår i Oslo tingrett, har det kommet fram at etterforskere fant omfattende kommunikasjon med Arfan Bhatti da de gjennomgikk de elektroniske enhetene til Zaniar Matapour etter masseskytingen.

Telefonen han hadde med seg under skytingen, var aldri blitt brukt. Men under batteridekselet fant politiet to simkort, hvorav ett inneholdt fire kontaktoppføringer. To av dem var til Arfan Bhatti.

– Det er foreløpig ukjent hvorvidt han samtykker til varetektsfengsling. Bhatti har tidligere uttalt at han ikke erkjenner straffskyld, opplyser politiet i Oslo.

– Etterforskningen av terrorsaken går nå inn i en ny fase. Svært mye etterforskning er allerede gjennomført, og politiet ønsker å fortsette med de omfattende undersøkelsene for å belyse hvilken involvering Bhatti kan ha hatt i angrepet, skriver politiet i en pressemelding.

– Utlevert før rettskraftig avgjørelse

Ifølge Bhattis advokater, John Christian Elden, Farid Bouras og Inger Zadig i Elden Advokatfirma, har pakistanske myndigheter valgt å utlevere Bhatti før en rettskraftig avgjørelse foreligger.

– Vi er ikke overraskelse over uforutsigbarheten til det pakistanske rettssystemet, men vi hadde forventet at norske myndigheter ville avvente en rettskraftig avgjørelse før de foretok seg noe. Denne handlingen stiller spørsmål ved respekten for rettsprosessen og internasjonale juridiske prinsipper, sier Elden.

Han forteller at de «for kort tid siden» ble informert om at deres klient er i ferd med å bli utlevert fra Pakistan til Norge.

Så snart Bhatti er på plass i Norge vil advokatene møte ham for å avklare hvordan han har det og diskutere planene for de kommende dagene og ukene.

(©NTB)

 

Powered by Labrador CMS