25. juni

Matapours våpen vist fram i retten – hadde 103 ubrukte skudd på seg

Zaniar Matapour hadde fortsatt 103 ubrukte patroner da han ble overmannet av sivile. Tirsdag fikk retten se våpnene han brukte natt til 25. juni 2022.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg var egentlig overrasket over at jeg ikke så en haug med folk som var skadd, sa politioverbetjent Tore Barstad i Oslo politidistrikt da han vitnet i Matapour-saken tirsdag.

Straffesaken mot terrortiltalte Zaniar Matapour (44) fortsatte i Oslo tingrett tirsdag morgen. Politifolkene som var først på stedet og som har analysert videomateriale fra området for å kartlegge Matapours bevegelser ned til i minste detalj, forklarer seg om skytingen utenfor Per på Hjørnet og London Pub.

Gamle våpen

Politiet har gjennomgått enorme mengder videoopptak og viste for retten fra flere ulike kameravinkler hvordan Matapour tilsynelatende ubesværet går av trikken, den totale panikken som brøt ut da han begynte å skyte, og at han kontant blir lagt i bakken av sivile et par minutter senere.

Våpnene Matapour brukte, er begge eldre våpen fra rundt andre verdenskrig. Den halvautomatiske Luger-pistolen har det ikke vært mulig for Kripos å spore opphavet til, men maskinpistolen MP40 ble registrert som «kassert» av Forsvaret i 1993 og skulle etter alt å dømme ha vært destruert.

Det var en funksjonsfeil ved MP40-en som førte til at Matapour måtte avbryte skytingen. Våpenet kilte seg og sluttet å fungere, forklarte Kripos' våpenekspert Øivind Strand. Kort tid etter kastet han fra seg våpenet og la på sprang.

Ladet om pistolen

Da politiet gikk igjennom det Matapour hadde med seg til den lille gatestubben et steinkast fra tinghuset i Oslo sentrum, fant de blant annet 103 ubrukte skudd. Funnet understøtter antakelsen til blant annet 25. juni-kommisjonen om at hendelsen kunne ha fått et mye verre utfall.

Videoopptak fra skytingen viser hvordan Matapour tømmer magasinet til pistolen han hadde med seg. Etter å ha avfyrt fire salver med magasinpistolen, puttet han nok et magasin i pistolen, ifølge politivitnene. Et siste skudd går av i det den nå terrortiltalte 44-åringen overmannes av sivile.

To personer ble drept og ni skuddskadd. Minst 560 mennesker befant seg i området den aktuelle natten. 266 har status som fornærmet.

I tillegg til noen håndskrevne notater, en gul lapp med det som tilsynelatende er telefonnumre, og 8000 kroner i kontanter fant etterforskerne også en pose med tørket frukt blant gjenstandene Matapour hadde med seg.

Umulig å glemme

Som politiets innsatsleder – sjefen på gata, som Barstad formulerte det – var han en av de første politifolkene som kom til åstedet etter at alarmen gikk et snaut kvarter over klokka 1 natt til 25. juni 2022.

– Det er et av oppdragene det er umulig å glemme, sa Barstad innledningsvis.

Basert på meldingene om hendelsen og Barstads egne observasjoner skjønte han at åstedet for masseskytingen var større enn først antatt, og at det kunne være mange som hadde blitt truffet av skuddene.

Da han løp fra politibilen utenfor tinghuset og mot London Pub, passerte han blant annet Per på Hjørnet, hvor det var flere som var blitt skutt. Utenfor kebabsjappa ved siden av satt to personer som var skutt i skulder og arm. Utenfor Per på Hjørnet ble det forgjeves gjort forsøk på å gi livreddende førstehjelp til to personer på bakken.

– Det er flere skadde, og vi trenger ambulanse. Jeg ber om at det blir trykket på den store røde knappen, kort fortalt, sa Barstad.

Plaget av gul T-skjorte

For etterforskerne var det spesielt én ting som skapte forundring: Matapours fargerike påkledning. Ikke bare hadde han en turkis skyggelue på seg. Han bar en knallgul T-skjorte. Det rimte dårlig med det politifolk har lært av tidligere erfaringer fra terrorangrep og masseskytinger, og skapte bekymring for en såkalt sekundærhendelse.

– Det har plaget meg ganske mye. Det er veldig, veldig rart – all fenomenkunnskap tilsier at i alvorlig, grov vold som utøves i det offentlige rom, har gjerningspersonene ofte jordnære farger. Altså mørke farger som gjør at du ikke skiller deg ut, sa utrykningsleder – sjefen for den innledende etterforskningen på åstedet – politioverbetjent Eivind Håndstad i Oslo politidistrikt.

– Og her har man jo da en gjerningsperson som har gjort det stikk motsatte og valgt en gul T-skjorte. Det kan svekke og styrke hypotesen for terror, men det kan også svekke og styrke hypotesen for psykiatri. Det kommer litt an på om han hadde plagg under den gule T-skjorta, slik at han raskt kunne skifte for å enten utføre et nytt angrep eller komme seg bort, sa Håndstad.

Matapour hadde med seg en svart skyggelue og bar en blå T-skjorte under den gule, framkom det under bevisførselen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS