25. juni

Sterke historier om hvordan tilfeldige sivile overmannet Matapour

Det var tilfeldige sivile som avvæpnet og hindret Zaniar Matapour i å skyte flere 25. juni 2022. I retten fortalte de sterke historier.

Samboerparet Bjarne Roar Finsrud og Bjørn Yngve Bjørneseth var med og stanset terroristen natt til 25. juni. I februar fikk Finsrud medaljen for edel dåd i gull for en redningsdåd hvor redningsmannen selv har satt eget liv i fare. Elleve andre fikk medaljen i sølv, blant annet samboer Bjørn Yngve Bjørneseth.
Publisert

– Jeg rakk å tenke, men ikke føle så mye, men tenkte at min oppgave var å sikre at ikke andre ble skutt, sa Mats Riskild Aasberg i Oslo tingrett tirsdag.

– Jeg tenkte at han er idiot, og at det bare er å løpe mot ham, sikte mot hælene for å få inn en sklitakling og få ham i bakken, fortalte Kim Adrian Omsland, et av de andre vitnene.

– Jeg tenkte jeg måtte ta ham da han måtte lade. Slik jeg tolket det, hadde han bare ett våpen, og han måtte lade om, forklarte Bjarne Roar Finsrud.

Heltedåd

Tolv personer er hedret med medaljen for edel dåd etter at de uten tanke for egen sikkerhet grep inn og fikk stanset Zaniar Matapour natt til 25. juni 2022.

Da fire av dem forklarte seg i Oslo tingrett tirsdag, så ikke den tiltalte 44-åringen på dem i vitneboksen overhodet.

Etter å ha avsluttet forklaringen for retten gikk imidlertid et av vitnene fram til bordet der Matapour sitter, tilsynelatende for å henvende seg til ham. En rettsbetjent grep imidlertid raskt inn og avverget konfrontasjon mellom dem.

Løp rett på

Politiets sammenklipping av videoopptak fra kameraer i området viser at det var Bjarne Roar Finsrud som var den første som løp rett mot Matapour da det oppsto en pause i skytingen etter den første salven mot London Pub og Per på Hjørnet.

– Mitt blikk var festet på våpenet og hvor det var. Jeg visste jeg var bekymra for samboeren min, for han sto like ved, forklarte Finsrud da han ble spurt hvorfor han angrep Matapour i stedet for å flykte unna.

I sammenstøtet mellom de to faller maskinpistolen på bakken. Matapour går ut i gaten mens flere andre kommer løpende Finsrud til unnsetning uten å vite at han fremdeles har en pistol tilgjengelig.

– Skal sikkert skremme

– Jeg ser en mann som skyter med maskingevær. Jeg tenker at det ikke er noen som skyter i Oslo, men at det sikkert er noen som skal skremme på grunn av Pride, sa Omsland.

Uten å tenke på egen risiko kastet ingeniøren fra Telemark seg rett inn i beina på Matapour og veltet ham i bakken. Da han reiste seg opp, var Matapour overmannet av flere andre.

– Jeg var ikke av den virkelighetsoppfatning at det var virkelige skudd, og at noen var blitt drept, så jeg gikk tilbake til vennene mine på puben ved siden av, fortalte Omsland, som vel inne på puben leste på nettet at mennesker var blitt drept i gaten på utsiden.

– Da gikk jeg inn i en sjokktilstand over hva jeg faktisk hadde gjort, og hvor skummelt det kunne ha blitt, sa han.

Sterk i klypa

Heller ikke Mats Riskild Aasberg fra Stavern hadde fått med seg alvoret og dramatikken før han så Matapour komme løpende. Først da 44-åringen var lagt i bakken, men fremdeles hadde fast grep og kontroll på pistolen, gikk 34-åringen inn i situasjonen og forsøkte å riste våpenet ut av hånden til Matapour.

– Jeg er jo fisker, jeg er sterk i klypa liksom, men han holdt veldig hardt i pistolen, fortalte han.

Med hjelp fra Ingrid Rasten, som også kom løpende til og vred tommelen til Matapour, fikk Aasberg pistolen løs og kastet den ut i veien. En dørvakt fra et utested like ved tok våpenet, sikret det og tømte det for kuler.

– Vært heldig

I retten omtalte Aaberg seg som heldig som hadde stått litt unna og ikke hadde fått med seg all frykten og dramatikken som hadde utspilt seg da Matapour skjøt rett inn i folkemengden ved London Pub og Per på Hjørnet.

– Jeg har vært heldig på en måte. Først da politiet samlet oss alle etterpå, så jeg den store kontrasten. Den sorgen som jeg så der, jeg har utrolig mye sympati med dem, fortalte Aasberg.

Like heldige følte ikke de øvrige vitnene seg. For retten måtte de svare hvilke ettervirkninger de lever med etter den dramatiske natta. Angst, søvnproblemer og frykt for menneskemengder har meldt seg i ulik grad.

Fatale konsekvenser

Ingrid Rasten, som i dag er styremedlem i Støttegruppa 25. juni, har framstått som en ressurs for andre etter angrepet, men fortalte retten at hun, og mange andre, sliter med frykt og kraftige traumer i etterkant.

– Konsekvensene av dette angrepet har vært fatale og ødelagt så mange liv. Jeg håper tiltalte blir dømt for terror – at han blir vurdert som tilregnelig for det han har gjort, sa hun videre.

(©NTB)

 

Powered by Labrador CMS