Verdens aidsdag

25 ÅR SIDEN: I årene 1984-2015 døde 703 mennesker av aids i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå. Virusgruppa i Oslo trakk fulle hus på Enka, og samlet inn penger til sosiale tiltak for hivpositive og aidssyke, i tillegg til å spre kunnskap. Totalt samlet de inn rundt 1,5 millioner kroner. Her går gruppa i paraden under Skeive dager i 1996.

25 år med hivmedisiner

Verdens aidsdag 2021 markerer en milepæl. Det er nå 25 år siden medisiner gjorde at hiv ikke lenger var en sikker dødsdom.

Publisert Sist oppdatert

.

Verdens aidsdag markeres hvert år 1. desember. I år markerer HivNorge at det er 25 år siden de første effektive hivmedisinene kom på markedet i 1996.

Per 31. desember 2020 var det registrert 6778 akkumulerte tilfeller av hivdiagnosen i Norge og de siste årene har vi sett en nedgang i antallet personer som har blitt diagnostisert med hiv. Det er estimert at 38 millioner mennesker levde med hiv i 2019, og at opp mot 700 000 mennesker døde av aids-relaterte årsaker.

1. desember oppfordrer blant andre Kirkens Bymisjon, Norsk folkehjelp, Skeiv Verden og Foreningen FRI til å tenne et lys for å vise solidaritet til alle som lever med hiv og for å minnes de som har mistet livet til aids.

.

Markerer effektiv behandling i 25 år

De siste 40 årene regner man med at aidsrelaterte sykdommer har krevd rundt 650 norske liv. Da de første effektive hivmedisinene kom i 1996 markerte dette en stor endring i hivbehandlingen. Til tross for bivirkninger, holdt medisinene viruset i sjakk og bremset virusets evne til å reprodusere seg. Dette betød at hiv ikke lenger var en sikker dødsdom.

HivNorge inviterer i år til markering av verdens aidsdag på Youngs i Oslo, med både faglig innhold, underholdning og dansegulv.

Kvelden åpnes av dragartisten Tanja McKenzie, som også skal lede publikum gjennom kvelden. Det faglige programmet inneholder bidrag fra HivNorges styreleder Leif-Ove Hansen, generalsekretær Anne-Karin Kolstad og rådgiver Heming Welde Thorbjørnsen, i tillegg til hivinformant Walter Heidkamp, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Karl Kristian Bekeng, overlege Frank Pettersen og professor emeritus Stig Frøland.

Før DJ-en åpner dansegulvet vil HivNorge dele ut årets Plusspris. Prisen deles ut hvert år i forbindelse med verdens aidsdag 1. desember og går til en person, institusjon eller organisasjon som setter hiv på dagsorden, bidrar til å gi hiv et ansikt, reduserer myter og stigma rundt hiv eller har bidratt med langvarig innsats for mennesker som lever med hiv.

Arrangementet er gratis, med aldersgrense 20 år. Dørene åpner kl. 17 og underholdningen begynner kl. 18. Alle som ønsker å delta må melde seg på. Klikk her for å komme til påmeldingsskjemaet.

.

Slik blir kvelden

17:00: Dørene åpner

18.00:

  • Kveldens åpnes av dragartist Tanja McKenzie, som vil lede oss gjennom kvelden
  • Styeleder i HivNorge, Leif-Ove Hansen, ønsker velkommen og introduserer kveldens tema
  • Karl Kristian Bekeng, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.
  • Stig Frøland, professor emeritus og tidligere leder av infeksjonsavdelingen på Rikshospitalet: «Noen refleksjoner over AIDS-pandemien i fortid og nåtid»
  • Generalsekretær i HivNorge, Anne-Karin Kolstad: “25 år med politisk påvirkning”
  • Overlege ved OUS og spesialist i infeksjonssykdommer og i medisinsk mikrobiologi, Frank Pettersen: «Behandling videre»
  • Rådgiver i HivNorge, Heming Welde Thorbjørnsen: «HivNorges tilbud»
  • Hivinformant Walter Heidkamp: «25 år med hivbehandling for meg»
  • En videohilsen fra våre samarbeidspartnere
  • Utdeling av årets Plusspris

20.00: Programmet er ferdig og DJ-en begynner festen

.

Powered by Labrador CMS