Valentina Likhoshva.

Drapstrusler mot russisk aktivist

Tidligere i år fikk Valentina Likhoshva Thorvald Stoltenbergs minnepris. Nå mottar hun drapstrusler i hjemlandet.

Publisert Sist oppdatert

FRI, Amnesty International Norway, Norwegian Helsinki Committee og Skeiv Verden oppfordrer russiske myndigheter til å ta dødstruslene mot lhbt-aktivisten Valentina Likhoshva på alvor.

Publisert av FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold Fredag 12. mars 2021

Den russiske lhbt-aktivisten og Barents Pride-ildsjelen Valentina Likhoshva fikk Thorvald Stoltenbergs minnepris tidligere i år. Prisen er en utmerkelse til personer eller organisasjoner som har engasjert seg for Barents, og Valentina Likhoshova har lenge vært en motor for lhbt-aktivisme i området.

Etter utdelingen av prisen har Valentina Likhoshova fått dødstrusler på sosiale medier, som hun har anmeldt til russisk politi. Dette har enn så lenge ikke blitt fulgt opp.

FRI, Skeiv Verden, Den Norske Helsingforskomité og Amnesty international oppfordrer russiske myndigheter sterkt til å etterforske truslene.

Alvorlig situasjon

Trusler mot aktivister, menneskerettighetsforkjempere, minoriteter og journalister er et vedvarende demokratisk problem som må tas på alvor.

– Vi har bedt russisk politi om å sørge for Valentina Likhoshovas trygghet og at truslene mot henne blir etterforsket, sier Mina Skouen i Den Norske Helsingforskomité i en pressemelding.

– De som står opp for menneskerettigheter i Russland risikerer mye. Vi frykter at det vil føre til ytterligere trusler og mere vold hvis ikke politimyndighetene tar affære, sier Skouen.

Les uttalelsen fra Den Norske Helsingforskomité, FRI, Skeiv Verden og Amnesty international her: Investigate threats against Valentina Likhoshva

Powered by Labrador CMS