Bokhøsten

Uvanlig nok ble Alexander Kielland Krags debutbok, ungdomsromanen «Dette blir mellom oss», også gradvis lagt ut på Instagram, der teksten fikk følge av foto og dramatiserte scener. Grepet var forfatterens idé, og forlaget laget et eget lydspor til den digitale publiseringen.

’’ Er det lov å svare meg selv?

Alexander Kielland Krag har ennå ikke skaffet seg oversikten over høstens bokutgivelser.. – Men av de som har kommet ut i år, gleder jeg meg til «Pappa var nesten på Woodstock» av Ane Barmen og «Ekko» av Lena Lindgren.

Publisert Sist oppdatert

5 kjappe

1: Bibliotek eller Jeff Bezoz?

Bibliotek.

2: Innbundet eller paperback?

Innbundet.

3: Billy bokhylle eller barskap?

Vinskap!

4: Virkelighetslitteratur eller krim- og spenningslitteratur?

Virkelighetslitteratur.

5: Norsk litteraturfestival eller Øyafestivalen?

Norsk litteraturfestival.

Hva er din siste litterære forelskelse?

Romanen følger Lydia som har vokst opp som eneste barn på et småbruk nord i Jämtland. Hun utdanner seg til veterinær og flytter til et lite tettsted i Norge.Lydia vinner respekt for sin iherdighet, men det som om hun er prisgitt ensomheten.

Jeg ble slått i bakken av «Årene» av Annie Ernaux. Den er satt sammen av minnefragmenter fra hele forfatterens liv, og tidvis tenkte jeg at jeg ikke skjønte særlig noe av det hun skrev om. Men nå i ettertid tenker jeg på boka veldig ofte. Den virker i meg sånn som bare skikkelig gode og smarte bøker kan.

Hvilken forfatter vil du gjerne møte på Elsker?

Jeg er aldri på byen, så dette blir et hypotetisk spørsmål, men kanskje Molly Øxnevad, en venn og forfatterkollega som jeg alltid har så gode samtaler med.

Hvilken romanfigur identifiserer du deg mest med?

Lydia Erneman i Rune Christiansens «Ensomheten i Lydia Ernemans liv», kanskje? Hun observerer verden rundt seg og finner glede i små ting i hverdagen.

Annie Ernaux regnes som en av Frankrikes aller største forfattere. I «Årene» forteller hun om en kvinnes liv og om Frankrike i perioden 1941 til 2006. Hun reflekterer over kvinnens erfaringer som mor, datter, hustru og ikke minst som skrivende.

Hvis du fikk bestemme, hvilken forfatter hadde du gitt Nobels litteraturpris til?

Er det lov å svare meg selv? Om ikke, sier jeg Vigdis Hjorth fordi hun er Norges kanskje fremste forfatter, og har vært det i en årrekke.

Hvilken bok leser du akkurat nå?

Kielland Krag: Akkurat nå leser jeg «Det materielle livet» av Marguerite Duras fordi jeg leste «Å skrive» av samme forfatter og ble interessert i hennes tankeverden. Hun uttrykker seg tidvis flytende, men tidvis presist som få andre, om alt som finnes i livet – fra kjærlighet til hvordan man burde innrede et hjem.

I film- og seriebransjen diskuteres det om skeive rollefigurer kan spilles av ikke-skeive. Bør/kan heterofile cis-forfattere skrive skeive bøker?

Selvsagt kan heterofile cis-forfattere skrive skeive bøker. Det kalles fiksjon for en grunn. Skal vi kun skrive bøker som vi direkte kan relatere til selv, tror jeg litteraturen blir begrenset. Likevel tror jeg det er viktig for disse forfatterne å pay it forward og gjøre sitt for å løfte fram skeive forfattere også i sitt promoteringsarbeid med titlene sine, slik at de kan nå ut til flere.

Vil du kalles for en «skeiv forfatter»?

Kielland Krag: All den tid de begrepene stemmer – jeg er skeiv, og jeg er forfatter – tenker jeg at det er helt fint å kalle meg en skeiv forfatter. Men jeg foretrekker bare forfatter.

Powered by Labrador CMS