Bokhøsten

Camilla Bogetun Johansen (41). Debuterte med romanen «Egen maske først», Cappelen Damm, 2021.
Camilla Bogetun Johansen (41). Debuterte med romanen «Egen maske først», Cappelen Damm, 2021.

’’ En skandale for spesielt interesserte

I høst gleder Camilla Bogetun Johansen seg aller mest til å lese «On freedom» av Maggie Nelson. – Hun er så sykt smart at jeg får hjerneklapp av å lese henne.

Publisert Sist oppdatert

Hva er din siste litterære forelskelse?
«Osebol» av Marit Kapla! Det er en sånn bok man bare kan drømme om å skrive, den er strippa for alt tull og står igjen med bare sannhet. Handler om livet i en nedleggingstrua svensk bygd og det er som om folka i den snakker selv, som om forfatteren bare var en penn. Og det er hun jo selvsagt ikke, det er bare så imponerende å lese noen som har gjort så godt arbeid.

Hvilken forfatter vil du gjerne møte på Elsker?
Der må jeg nok si kjæresten min, og det har ingenting med høflighet å gjøre. Ingrid Z. Aanestad heter hun, og hun er det mest interessante mennesket jeg vet.

Hvilken romanfigur identifiserer du deg mest med?
Bruce Bogtrotter i «Mathilda» av Roald Dahl. Det er han tjukke gutten som stjeler kaka til Trunchbull og som straff må tvangsspise en gigantisk kake mens hele skolen ser på. Og greier det!

Hvis du fikk bestemme, hvilken forfatter hadde du gitt Nobels litteraturpris til?Virginia Woolf. Det er en skandale for spesielt interesserte at hun aldri fikk Nobels litteraturpris.

Virginia Woolf (1882 - 1941) fotografert rundt 1922, hennes mest kjente verk er «Til fyret», Fru Dalloway», «Orlando» og «Et eget rom».
Virginia Woolf (1882 - 1941) fotografert rundt 1922, hennes mest kjente verk er «Til fyret», Fru Dalloway», «Orlando» og «Et eget rom».

5 kjappe

1: Bibliotek eller Jeff Bezoz?

Aldri mer Amazon! Og lenge leve biblioteket.

2: Innbundet eller paperback?

Paperback. Jeg leser mens jeg går og det er lettere å bære.

3: Billy bokhylle eller barskap?

Her må det da være lov å ta en Ole Brumm?

4: Virkelighetslitteratur eller krim- og spenningslitteratur?

Så lenge det er bra, spiller det ingen rolle.

5: Norsk litteraturfestival eller Øyafestivalen?

Elsker festival! Så fremt jeg slipper den bråkete musikken.

Hvilken bok leser du akkurat nå?
Jeg liker å lese flere bøker samtidig. Nå er det nevnte «Osebol», «Ein gartnars død» av Lucien Suel og «Indiskresjoner» av Virginia Woolf.

I film- og seriebransjen diskuteres det om skeive rollefigurer kan spilles av ikke-skeive. Bør/kan heterofile cis-forfattere skrive skeive bøker?
Denne diskusjonen er for meg langt vanskeligere enn spørsmålet om man skal hvitvaske svarte karakterer på lerretet. For der er svaret nei. Men hva vil det si å være skeiv? Og hva er en skeiv bok? Ingen av delene er for meg slått i stein. Jeg syns folk skal skrive de bøkene de vil, så sanne som de kan.

Vil du kalles for en «skeiv forfatter»?
Jeg er skeiv, og jeg er forfatter og jeg er stolt av begge deler. Men når det er sagt, er jeg usikker på om begrepet «skeiv forfatter» gjør meg særlig lykkeligere enn begrepet «kvinnelig forfatter». Selv om den åpenbare nedgraderinga uteblir, ser jeg ikke hva det tilfører. Kall meg gjerne skeiv og forfatter, så unngår jeg å skuffe unge håpefulle som åpner boka mi i håp om en saftig girl-on-girl-romanse.

Powered by Labrador CMS