Bokhøsten

Bjørn Hatterud (44) er forfatter, kulturskribent, kunstkritiker, kurator og musiker. Har gitt ut bøkene «Mot Normalt», Samlaget, 2018, og «Mjøsa rundt med mor», Samlaget, 2020.

’’ Tenk å gå på fylla med verdens eldste mann!

I høst gleder Bjørn Hatterud seg til å lese Jan Grues essaybok «Hvis jeg faller», om det usynlige arbeidet som folk med funksjonsnedsettelser gjør. – Dette er ei bok jeg tror vil kunne skape debatt og føre til politiske endringer.

Publisert Sist oppdatert
William S Burroughs var sentral for den litterære og kulturelle Beat-generasjonen, og påvirket både litteraturen og kulturen med sine avantgarde- arbeider.

Hva er din siste litterære forelskelse?

«No one is talking about it» av Patricia Lockwood, som kom ut i USA i år, er en helt vilt sterk roman. Den handler om familie, tap og kjærlighet i en verden preget av polarisering, memes, sosiale medier og woke-kultur. Boka flimrer av gårde i glitch, kitsch og pastisj - sjukt morsom og hjerteskjærende trist.

5 kjappe

1: Bibliotek eller Jeff Bezoz?

Bibliotek.

2: Innbundet eller paperback?

Begge.

3: Billy bokhylle eller barskap?

Bokhylle. Er plass til vinkartongen der.

4: Virkelighetslitteratur eller krim- og spenningslitteratur?

Krim!

5: Norsk litteraturfestival eller Øyafestivalen?

Norsk litteraturfestival.

Hvilken forfatter vil du gjerne møte på Elsker?

William S Burroughs! En ting er at han var en rå forfatter og en spennende karakter. En annen ting er at han ville ha vært 117 år gammel nå og verden eldste mann. Tenk å gå på fylla med verdens eldste mann!

Hvilken romanfigur identifiserer du deg mest med?

Kanskje Hallandsås i «Identitet» av Thure Erik Lund er nihilistisk, sur og gretten nok?

«No one is talking about this» er debut- romanen til amerikanske Patricia Lockwood.

Hvis du fikk bestemme, hvilken forfatter hadde du gitt Nobels litteraturpris til?

Thomas Pynchon som har gitt verden nye tanker om hva en roman kan være. Han inkluderer oppslag fra leksikon, sitater fra poplåter, språkføring hentet fra serieromaner og krim, bilder og scener fra porno og såpeoperaer etc.

Hvilken bok leser du akkurat nå?

Jeg leser flere bøker om hverandre, jeg har ikke selvdisiplin til å holde meg til ei bok.

I film- og seriebransjen diskuteres det om skeive rollefigurer kan spilles av ikke-skeive. Bør/kan heterofile cis-forfattere skrive skeive bøker?

Selvsagt kan streite skrive skeive bøker og omvendt! Ideen om at forfattere kun kan skrive bøker med innhold som likner ens eget liv, er reaksjonær, puritansk og farlig. Må bøker om kristendom alltid skrives av kristne? Skal spøkelsesfortellinger kun skrives av spøkelser? Vi er utstyrt med fantasi, empati og språk. Hvem som helst skal kunne skrive om hva de vil!

Vil du kalles for en «skeiv forfatter»?

Samme for meg. Jeg er blitt kalt verre ting enn «skeiv forfatter».

TRENGER DU FLERE BOKTIPS?

Powered by Labrador CMS