Film

Ifølge den skeive manusforfatteren Marcus Gardley, er kjærlighetshistorien mellom Celie (Fantasia Barrino i rød kjole) og Shug (Taraji P. Henson ) «veldig viktig».

Den lilla fargen er tilbake og er blitt lesbisk igjen

Publisert

«The Color Purple» skildrer oppveksten og selvrealiseringen til Celie, en afroamerikansk tenåring på landsbygda i Georgia. Hun har ingen å snakke med, og skriver derfor hemmelige brev til Gud der hun forteller om faren Alphonso, som har gjort henne gravid for andre gang i en alder av 14 år. 

Alice Walkers banebrytende lesbiske og feministiske roman «The Color Purple» vant Pulitzer-prisen i 1983.

Han tvinger henne deretter inn i et voldelig ekteskap med Mister, men snart får Celie venner blant andre kvinner som også kjemper mot undertrykkelse, blant annet den trassige Sofia. Når Celie treffer den glamorøse sangeren Shug Avery, blir de nære venner og til slutt kjærester. Sammen drar de til Memphis der Celie gjør suksess når hun starter en bedrift som selger skreddersydde bukser. 

«The Color Purple» vant Pulitzer-prisen i 1983, og siden har Alice Walkers banebrytende lesbiske og feministiske roman, satt sitt preg på popkulturen. Den etterlot ingen tvil om at det var et kjærlighetsforhold mellom Celie og Shug, men dette forsvant da Steven Spielbergs filmatisering kom i 1985 med Oprah Winfrey og Whoopi Goldberg i hovedrollene. Filmen ble nominert til hele elleve Oscar-priser. 

I ettertid har Spielberg tenkt over den harde kritikken han fikk fra lhbtiq-miljøet og i et intervju med Entertainment Weekly i 2011, innrømmer han at han er flau: «I den forstand var jeg kanskje feil regissør til å framheve noen av de mer seksuelle møtene mellom Shug og Celie. Jeg tok i utgangspunktet noe som var ekstremt erotisk og veldig tilsiktet, og reduserte det til et enkelt kyss.»

Senere har to scenemusikaler basert på boka og filmen fått Tony-priser, i 2006 og 2016. Og nå er også en musikalfilm kommet, basert på Walkers roman. Filmen som har norsk kinopremiere i januar, er regissert av Blitz Bazawule etter et manus av Marcus Gardley.

Fantasia Barrino, som spilte Celie i den opprinnelige Broadway-musikalen, og Danielle Brooks fra «Orange is the New Black», som spilte Sofia i oppsetningen fra 2015, gjør begge rollene sine i den nye musikalversjonen, og Taraji P. Henson fra «Hidden Figures» spiller Shug.

Den lesbiske historielinjen skal ifølge den ghanesiske filmskaperen Bazawule, være mer tydelig i hans versjon: «Tidene har endret seg i måten vi forholder oss til seksuell orientering, til etnisitet, til overgrep – nå kan du både vise og snakke om visse ting som kan ha vært utfordrende den gangen.» 

Få «The Color Purple»-fans er bekymret for at den skeive kjærlighetshistorien nok en gang skal utraderes. Blant annet fordi manusforfatter Gardley er åpen homofil og har skeive produksjoner som «Tales of the City» på rullebladet. «Jeg ønsket at kjærlighetshistorien skulle være fremtredende, og jeg ønsket ikke å skjule at disse to kvinnene er forelsket», sier han i et intervju med Out.com.

Filmen er basert på romanen av Alice Walker og scene- musikalen av Marsha Norman. Sistnevnte ble nominert til hele 10 Tony-priser da den ble satt opp for første gang i 2006.

Den stjernespekkede rollebesetningen i filmen inkluderer også den homofile skuespilleren Colman Domingo som Mister, Corey Hawkins som Harpo, Halle Bailey som Nettie, og Oscar- og Grammy-vinnende artist H.E.R. som Squeak.

Steven Spielberg, Oprah Winfrey, Quincy Jones og Scott Sanders er produsenter for filmen som nå skal vises på kino over hele landet 40 år etter at boka kom ut. 

The Color Purple, norsk kinopremiere,19. januar 

Powered by Labrador CMS