Film

«Parallelle mødre» er et fullblods melodrama med forbyttede babyer, forelskede alenemødre, lesbiske sexscener, etterforskning av skyld, fortielse og ondskap som strekker seg helt tilbake til den spanske borgerkrigen.

Forbyttede babyer, forelskede alenemødre

Publisert

MAN VET VIRKELIG aldri hva man kommer til å få i en Pedro Almodóvar-film, bortsett fra grunnpremisset. Men ut i fra det vi vet, så kan det se ut som om vi får servert følgende kjente Almodovar’-elementer:

1) Penelope Cruz. Helt siden hun dukket opp i kun én scene i Almodóvars film fra 1997, «Live Flesh», har hun bidratt til regissørens melodramatiske og fargesprakende univers gjennom hele fem hovedroller. Cruz gjorde uforglemmelig figur som den hivpositive, gravide nonnen Rosa i klassikeren «All About My Mother» i 1999, og ble Oscar-nominert for sin rolle i «Volver» i 2006. Derfor er det alltid et godt tegn når Cruz dukker opp i en av den spanske auteurens nye verk.

2) Familiehemmeligheter og forvekslingsdrama. Det ville ikke vært en Almodovar-film uten. Selv om filmene hans ofte handler om mødre, handler de sjeldent om nybakte mødre, men i handlingen i «Parallelle mødre» igangsettes når Ana (Milena Smit) og Janis (Penelope Cruz) møtes i samme fødestue og livene deres derfra flettes sammen på mer enn én måte.

Faren til Janis sitt barn, Arturo, jobber parallelt med å identifisere uidentifiserte lik i massegraver etter Franco-regimet (1939 – 1975), og slik kobles hovedplottet om de to alenemødrene inn i en større historie om hvordan det spanske diktatorregimet har påvirket familier og etterkommere.

3) Melodramatisk røyking innendørs. For oss som fortsatt assosierer tenningen av en Marlboro Gold med Carrie Bradshaw på trappetrinnene i New York, franske svarthvite filmer, danske bodegaer og «Mad Men», er Almodóvars insistering på at allerede melodramatiske monologer blir enda bedre med en tent sigarett i hånden, en gave! (For dere som gikk glipp av den spanske HBO-serien «Veneno», så er denne et ytterligere bevis på at monologer om kjærlighet, døden og livslange vennskap best leveres med en tent sigarett.) Vi får håpe for skuespillernes skyld at de røyker teatersigaretter, eller at scenene kun tas opp én gang.

Parallelle mødre, org. tittel Madres paralelas’, norsk kinopremiere 11. mars

Powered by Labrador CMS