Litteratur

Skriver om å være lesbisk muslim i Danmark

Den bokaktuelle og prisvinnende danske dikteren Amina Elmi kommer til Oslo. 

Den skeive, somalisk-danske dikteren Amina Elmi gjester Oslo 17. april.
Publisert

Forfatteren Amina Elmi (30) flyktet fra Somalia som treåring. Nå er hun kåret til årets debutant i Danmark.

Tre norske storforlag skal ha kjempet om rettighetene til den debutprisvinnende diktsamlinga «Barbar [Taushetens objekt]».

Bonnier gikk seirende ut av budkampen og skriver blant annet dette i sin omtale av boka som altså slippes her til lands fredag 12. april:

«Amina Elmi skriver om brutte familiebånd, rasisme, radikalisering og hvite middelklasseprivilegier. Bokas siste del tar for seg guttene som blir ekskludert og fremmedgjort, og hvordan samfunnet ser på dem. Det er et spark både til de høyreradikale og til en venstreside som snakker på deres vegne, men aldri inviterer dem inn.

Barbar [Taushetens objekt] er også en bok om det å være lesbisk i et muslimsk miljø. Gjennom intense og melankolske dikt skildres kjærligheten til en kvinne jeg-et er forelska i, mot et bakteppe av kulturforskjeller, religion og språkets begrensninger.

Et sentralt tema for Elmi er taushet og alt som ikke kan sies. I diktene, opprinnelig skrevet på somali, dansk og engelsk, reflekterer hun over tapet av sin far, sorgen og det språket ikke kan romme.

Aftenpostens anmelder gir både ris og ros til språket i samlingen. Anmeldelsen konkluderer med å kalle boka en sterk og publiserende kjærlighetserklæring til mennesker som lever innkapslede liv utenfor eget hjemland.»

Samtidig undrer anmelderen seg over at den ellers så slagkraftige forfatteren «vegrer seg for å kritisere gamle tabuer og homofobi i somaliske miljøer.»

Svar på det kan kanskje komme når Elmi kommer til Litteraturhuset i Oslo 17. april. Her kan publikum høre henne i samtale med poet og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali.

Elmi vil også være å se på festivalen Norsk litteraturfest på Lillehammer onsdag 29. mai. Her vil hun delta i samtale med fjorårets norske stjerneskudd Oliver Lovrenski. Tittelen for samtalen er: «De nye stjerneskuddene».

Powered by Labrador CMS