Dokumentar

De homofile kunstnerne Willem Arondeus og Frieda Belinfante dannet en hemmelig motstandsgruppe i Nederland etter nazistenes invasjon i 1940.

Glemte homofile krigshelter

I dokumentaren «Willem & Frieda – Defying the Nazis» forteller Stephen Fry den utrolige historien om to ukjente, homofile krigshelter i Nederland under andre verdenskrig.

Publisert

Willem og Frieda levde begge i livsfare fra da de gikk under jorda etter at nazistene okkuperte Nederland 10. mai 1940. Kunstmaleren og forfatteren Willem Arondeus (1894 – 1943) og cellisten og dirigenten Frieda Belinfante (1904 – 1995) begynte først med motstandsarbeid hver for seg. Han skrev, trykket og distribuerte illegale aviser, hun forfalsket identitetspapirer.

Willem var ikke selv jøde, men Frieda hadde en jødisk far, og begge var åpne homofile før krigen. Willem var 17 år da han kom ut som homofil, og ble kastet ut hjemmefra. Hans valgte familie ble et kunstnermiljø som også Frieda tilhørte. Hun hadde da debutert i Amsterdams Concertgebouw i en alder av 17 år, og i 1937 ble hun den første kvinnelige orkesterdirigenten i Europa. De ble etter hvert gode venner og bestemte seg for å samarbeide om å starte opp en motstandsgruppe.

Verdens beste ID-system

På 1920-tallet hadde Frieda gjort sine første erfaringer med å forfalske identitetspapirene til sin daværende russiske kjæreste. Da hun og Willems startet opp gruppa som for det meste besto av kunstnere, innså de at forfalskning var et område der de kunne gjøre nytte av sine artistiske og tekniske ferdigheter. Frieda kunne som tidligere medlem av kulturkomiteen i Amsterdam, i tillegg også bidra med å skaffe midler fra sine penge- sterke bekjentskaper som finansierte materiellet gruppa trengte.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS