Masseskytingen

Ønsker regjeringsinitiativ mot homofobi, rasisme og islamofobi

Skeiv Verden vil at regjeringen skal samle bredden av trossamfunn bak en uttalelse til støtte for skeive minoriteter som opplever «hat fra alle kanter» i kjølvannet av masseskytingen i Oslo.

Fra solidaritetsparaden 25. juni.
Publisert

Styreleder Bassel Hatoum ytret Skeiv Verdens ønske under NRK-programmet «Politisk kvarter».

– Vi skulle gjerne sett at det var et samarbeid mellom regjeringen og en bredde av religiøse miljøer til en felles uttalelse, en slags støtteerklæring, sier Hatoum, som også uttrykker et ønske om at uttalelsen skjer i samarbeid med organisasjoner som Skeiv Verden, Salam, Garmeres og Skeivt kristent nettverk.

Zaniar Matapour (42) er siktet for drapene i Oslo sentrum. Han er tidligere straffedømt for flere forhold og kjent av PST. Politiet etterforsker om motivet kan være et islamistisk terrorangrep rettet mot skeive.

– Det må gjøre et større arbeid på ikke kun å heles etter de homofobe handlingene, men også å ta ansvar for de rasistiske og islamofobiske holdningene som florerer, sier Hatoum.

– Hat fører kun til mer hat og vi ser ingen grunn til å ta rasisme og islamofobi på mindre alvor enn homofobi og transfobi.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) stiller seg positiv til Skeiv Verdens ønske om et initiativ fra regjeringen.

– Det synes jeg høres ut som en fin ide, sier Trettebergstuen, som sier hun vil ta det opp med trosminister Kjersti Toppe (Sp) i dag.

Hat fra alle kanter

Etter terrorangrepet på den skeive nattklubben Pulse i Orlando i 2016, fortalte flere skeive muslimer om økende muslimhat og islamofobi. Skeiv Verden uttrykker nå frykt for lignende reaksjoner i kjølvannet av masseskytingen i Oslo.

Også FRI-leder Inge Alexander Gjestvang trakk fram frykten for rasisme og islamofobi i sin tale under sørgegudstjenesten i Oslo domkirke søndag 26. juni:

«Gårsdagen var tung for mange. De av oss som har mistet, og de av oss som ble berørt - både indirekte og direkte. Ekstra tung var den nok for skeive som deler bakgrunn, erfaringer og religion med gjerningspersonen. Organisasjoner som Skeiv Verden og Salam kjente på vår felles skeive sorg og fortvilelse, men må i tillegg møte rasismen og islamofobien som kom og som vil fortsette å komme», sa Gjestvang.

– Det er en vanskelig situasjon som mange av oss står i nå, det å kjenne på hat fra alle kanter, sier Hatoum.

ønsker også støtte til skeive organisasjoner som nå opplever et enormt trykk etter masseskytingen.

– Vi fyller en funksjon som staten og kommunene ikke har klart å fylle, og derfor ser vi at det er stort behov for at vi får noen akuttmidler for i år.

Powered by Labrador CMS