Pride

– Det er mange som har mye å tjene på å splitte skeive bevegelser og miljøer. De skal ikke få en centimeter

FRI-leder Inge Alexander Gjestvang holdt tale på sørgegudstjenesten i Oslo domkirke søndag 26. juni.

Oslo domkirke holdt sørgegudstjeneste søndag 26. juni. Lørdag var kirken åpen for stillhet og lystenning.
Publisert Sist oppdatert

Hennes Kongelige Høyhet Kronsprinsessen deltok i sørgegudstjenesten i Oslo domkirke søndag 26. juni. Stortingspresident Masud Gharahkhani og statsminister Jonas Gahr Støre holdt også tale, mens artisten Sondre Justad sang.

Sondre Justad måtte ta en pause i sangen «Ikke som de andre». Det ble for tøft og tårene begynte å renne.

«Jeg fikk en fysisk reaksjon og kjenner det i kroppen. Det føles veldig personlig», sier Sondre Justad i et intervju med NRK.

– Dette ryster hele samfunnet

Gudstjenesten bar preg av terrorangrepet natt til lørdag, og det ble holdt forbønn for alle som er rammet, pårørende, skadde og alle skeive som lever i frykt.

– Kirken fordømmer det grusomme terrorangrepet natt til lørdag. Oslo er i sorg og hele landet er preget av angrepet som særlig rammet skeive som var samlet for å feire Pride, sier preses Olav Fykse Tveit.

– Dette ryster hele samfunnet. Vi står sammen med alle som er i sorg, dem som er skadet, deres pårørende og alle som nå er redde for å være den de er. De av oss som er skeive må få oppleve støtte og solidaritet fra oss alle, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

Gudstjenesten, som var åpen for befolkningen og direktesendt på NRK, ble ledet av preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit.

FRI-leder Inge Alexander Gjestvang.

FRI-leder Inge Alexander Gjestvangs tale:

Rødt for livet, og de som mistet det ei natt.
Oransje for helbredelse, for de av oss som sørger, og de av oss som er berørt.
Gult for sollys, som skinner over gater tømt av frykt.
Grønt for natur, et mangfold vi hver og en er en viktig del av.
Blått for harmoni, et ønske om likeverd og fred.

Lilla for sjelen, la den aldri knuses, aldri knekkes.

I år skulle vi endelig ta til gatene igjen. Det er tre år siden sist vi kunne fylle byen med bankende hjerter og glitrende smil. Vi var klare. Vi var stolte.

Nå står vi her i sjokk og i sorg. Det her er dessverre en påminnelse om at frihet aldri kommer av seg selv, og at vi aldri skal ta den for gitt.

Vi forstår at folk er redde og engstelige, men vit at vi står sammen, også om det her, og skal snart være sterke, stolte og synlige igjen.

FRI-leder Inge Alexander Gjestvang

Vi forstår at folk er redde og engstelige, men vit at vi står sammen, også om det her, og skal snart være sterke, stolte og synlige igjen.

Gårsdagen var tung for mange. De av oss som har mistet, og de av oss som ble berørt - både indirekte og direkte. Ekstra tung var den nok for skeive som deler bakgrunn, erfaringer og religion med gjerningspersonen.

Organisasjoner som Skeiv Verden og Salam kjente på vår felles skeive sorg og fortvilelse, men må i tillegg møte rasismen og islamofobien som kom og som vil fortsette å komme.

Derfor må vi så sammen. Sterke, stolte og synlige. Med alle slags bakgrunner. Stå skulder mot skulder, så tett at det ikke blir plass til verken transfobi, bifobi, funkofobi, sexisme, alderisme, islamofobi, rasisme eller noe som helst som svekker den skeive kampen.

Det er mange som har mye å tjene på å splitte skeive bevegelser og miljøer. De skal ikke få en centimeter.

Jeg vil avslutte med et sitat fra vår kjære Kim Friele som gikk bort i fjor:

«Frihet og rettigheter kommer ikke rekende på en trefjøl. Alle våre seire har vi oppnådd ved eget arbeid, ved egen strid (..) vi har stått for det, vi har fått gjennombrudd for det, og vi har vunnet det.

Men ingenting er gudegitt, og ingenting er sagt å vare evig. Så vær snill: hold øynene åpne, og legg merke til signaler som måtte komme, og som ikke er av det gode. Men gled dere, gled dere over livet.»

Powered by Labrador CMS